• iPhone
  • Mac
  • Apple Watch
  •  
    iStores.sk
    iPhone 8 iOS 11 macOS HS iPhone X
    iStores.sk

    Apple Campus 2 dokazuje, že Apple má stále neuvěřitelný smysl pro detail

    Agentura Reuters v úterý zveřejnila novou zprávu o téměř dokončené stavbě Apple Campus 2. Objekt s přezdívkou Spaceship v kalifornském Cupertinu by měl být dokončen letos na jaře. Řadu již tak náročných prací komplikovaly neobvyklé požadavky ze strany Applu a jeho preciznost.

    Zpráva obsahovala údaje z rozhovorů s více než dvacítkou lidí, kteří v minulosti na Apple Campusu 2 pracovali, nebo na něm pracují v současné době. Nosným tématem byl požadavek manažerů Applu na “fanatickou” pozornost, která se má upírat k detailům pětimiliardového projektu. Právě tento faktor měl vliv na oddálení původního termínu dokončení – k tomu mělo dojít v uplynulém roce.

    Podle zprávy agentury Reuters musel konstrukční tým dodržovat při realizaci stavby řadu striktních pravidel. Jedním z nařízení bylo, že se v okolních konstrukcích nesmí odrážet žádné potrubí ani otvory, a to navzdory skutečnosti, že součástí kampusu je největší jednolitý panel zakřiveného skla na světě. Dalším příkladem přísných požadavků, kterým byli pracovníci vystaveni, byly pokyny týkající se speciálního dřeva použitého v budově – soupis těchto pravidel měl 30 stran.

    Povolená odchylka materiálů od požadovaných rozměrů je také kapitolou sama pro sebe. U řady projektů jsou standardem 3 milimetry, Apple však i pro skryté konstrukce vyžadoval mnohem menší odchylky. Proslulý a tolikrát probíraný smysl společnosti pro detail ale často narážel na realitu stavby. “U telefonů můžete mít opravdu minimální toleranci,” uvedl jeden z bývalých architektů, “ale nemůžete se stejnou úrovní tolerance počítat při stavění.”

    Podle architekta Germana de la Torre, který na projektu spolupracoval, byla řada rozměrů budovy přímo inspirována produkty od Applu, počínaje křivkou zaobleného rohu a konče tlačítky ve výtahu připomínající Home Button iPhonu. Co se týče vchodů, měl Apple požadavek, aby byly zcela rovné, bez prahů. Konstrukční tým se zdráhal, ale Apple trval na svém. Důvodem bylo údajně to, že by při vstupu do budovy museli pracovníci změnit krok, což by je rozptylovalo v práci.

    Mezi další požadavky, odrážející minimalismus Applu, patřila estetika značení budovy, prvořadým zájmem tísňových služeb ale bylo “zajistit snadnou navigaci v případě incidentu”. Tento problém se dokonce stal předmětem hned patnácti schůzek s představiteli hasičských sborů. Původní článek je zakončen vtípkem na téma diskusí mezi manažery Applu a stavaři na téma designu klik ke dveřím kanceláří a zasedacích místností. Diskuse na toto téma trvaly údajně rok a půl, kliky dosud nebyly dokončeny.

    apple-campus-2

    Zdroj: MacRumors

    Leitz

    Diskuze

    Napsat komentář

    Zobrazit celou diskuzi
    Přispět

    Bazar

    Fórum

    • Poslední příspěvky
      Odpovědi
      Zobrazení
      Poslední příspěvek

    HighSky - Obchodujte online