Zavřít reklamu

Šéf společnosti Microsoft, Bill Gates, v době než začala jeho hvězdná kariéra, vyvinul hru DONKEY.BAS. Tehdy se pochopitelně jednalo pouze o PC verzi, v jejímž velice jednoduchém rozhraní se hráč v roli řidiče auta musel na silnici vyhýbat oslům. Ano, oslům.

Tato na první pohled jednoduchá, ve skutečnosti však značně obtížná a poměrně frustrující hra byla v roce 1981 naprogramována v jazyce BASIC na tehdejší žhavé novince IBM PC. Její aktualizovaná verze z dílny vývojáře Johnnyho Ixe ale nyní přichází i k majitelům iPhonů a Apple Watch.

„Klasická DOSovská hra z roku 1981 byla znovuobjevena pro Apple Watch a iPhone. Super jednoduchá, zoufale těžká. Ovládání hry je snadné – pro řízení stačí otáčet digitální korunkou vašich Apple Watch. S plnou podporou CGA přináší celou svou čtyřbarevnou slávu do watchOS. Nerdy retro coolness!“, hlásá oficiální popis hry.

Technická omezení hry nejspíš nezajistí DONKEY.BAS vrchní příčky žebříčku nejstahovanějších aplikací, pro někoho ale může být vcelku zábavné mít mít původní kousek počítačové historie na svém zápěstí či v ruce – a to i navzdory tomu, že se ze současného pohledu rozhodně nejedná zrovna o mistrovské dílo.

Existují zde i jistá propojení s Applem. Vývojářem, který se spolu s Gatesem na vzniku hry podílel, byl tenkrát hacker jménem Neil Konzen, který se později stal jednou z vedoucích postav Mac projektu. Inženýr Andy Hertzfeld na svých webových stránkách připomíná, že byl Stevem Jobsem požádán o náhled do zdrojového kódu hry pro pochopení fungování BASICu. Nebyl z toho nadšený. „Nejneohrabanější součástí celého systému byl software,“ říká. „MS-DOS působil jako klon dřívějšího systému, CP/M, a dokonce i demoverze postrádaly vkus. Některé hry, napsané v BASICu, byly obzvlášť trapné.“ Nejhorší z nich byla podle něj Donkey. „Hráč měl řídit auto po velmi špatně vykreslené silnici a trhavý pohyb se přepínal mezerníkem. Pokud jste mezerník nestiskli včas, srazili jste se s oslem a prohráli jste.“

[appbox appstore id1189683765]

Donkey Apple Watch

 

Zdroj: Cultofmac.com

Dnes nejčtenější

.