Zavřít reklamu

Apple Watch ovládly vánoční sezónu. Podle výzkumu společnosti Strategy Analytics se jich v minulém čtvrtletí prodalo 5,2 milionů kusů. Získaly tím status nejpopulárnějších chytrých hodinek v daném období. Apple v Q4 2016 zabral 63,4% podíl celosvětového trhu s chytrými hodinkami.

Největší konkurent Applu, společnost Samsung, prodala v daném čtvrtletí pouze 800 tisíc kusů chytrých hodinek a její podíl na trhu činil 9,8%. Další prodejci jako Garmin, Fitbit či Huawei společně vytvořili 26,8% podíl na trhu. „Poptávka po nových Apple Watch Series 2 byla ve sváteční sezóně na západních trzích překvapivě silná a umožnila Applu v průběhu kvartálu pročistit svůj inventář,“ říká ředitel společnosti Strategy Analytics Cliff Raskind.

Je ale důležité si uvědomit, že se jedná o odhady a ty nemusí nutně odrážet prodeje jako takové. Apple prodeje Apple Watch na rozdíl od iPhonů, iPadů a Maců neprozrazuje a namísto toho zařazuje tyto údaje do kategorie „Ostatní produkty“. Vzhledem k tomu, že se v této kategorii nachází například Apple TV, produkty řady Beats, iPody, AirPods a další příslušenství, je vcelku těžké přijít na to, jaký podíl tvoří prodeje Apple Watch. Tim Cook se pouze začátkem loňského prosince vyjádřil v tom smyslu, že si prodeje Apple Watch vedou skutečně skvěle. Zisk Applu v kategorii „Ostatní produkty“ spadl v uvedeném kvartálu na 4,02 miliard dolarů oproti 4,35 miliardám za loňský kvartál. Finanční ředitel Luca Maestri tento pokles příčítá upadajícím prodejům Apple TV.

Společnost Strategy Analytics svou metodu zkoumání neodhalila, její výkonný ředitel Neil Mawston ale prozradil, že k odhadům dodávek Apple Watch používá „kombinaci kontroly, finančních analýz a dalších zdrojů“. „Je to tatáž metodologie, kterou používáme pro telefony už od devadesátých let a pro trh s nositelnou elektronikou zhruba od roku 2013.“

Podle Strategy Analytics letos vykazuje průmysl s chytrými hodinkami „váhavé známky oživení“, Cliff Raskind ale poznamenal, že „růstu stále ještě brání jisté překážky“, které je potřeba odstranit. Prodejci, jako je třeba Samsung, by měli přijít s lákavějšími nebo levnějšími modely, Apple by se měl zase blíže spojit s mobilními operátory, zatímco výrobci komponent by měli vyvinout přesnější senzory pro sledování zdraví a fitness. A to zdaleka není vše.

apple-watch-nike-fb-2

Zdroj: MacRumors.com

Dnes nejčtenější

.