Zavřít reklamu

Na začátku týdne se mezi všechny uživatele dostal nový iOS 10.2.1, který má pravděpodobně nainstalovaný již většina z vás. O den později pak mezi vývojáře (a včera mezi veřejné testery) zavítal iOS 10.3, který přináší spoustu novinek jako například funkci Find My AirPods, Apple File System (APFS), nové nastavení pro Apple ID a další menší novinky ve stávajících aplikacích. Právě zmíněný APFS by mohl mít vliv na spouštění a celkovou rychlost systému, což se rozhodl otestovat iAppleBytes

Apple představil APFS na WWDC minulý rok v červnu a poprvé jej implementoval v létě do bety macOS Sierra 10.12. Ve finální verzi se ale nový souborový systém nenacházel, jelikož jej Apple pravděpodobně nestihl dostatečně otestovat nebo se během testů objevily problémy. Nyní, téměř po tři čtvrtě roce, jej začíná používat u iOS, což je docela odvážný krok, protože zařízení s iOS je na světě mnohem více, než zařízení s macOS, tudíž pokud se objeví nějaký problém, zasáhne mnohem větší procento uživatelů. Na druhou stranu iOS nedovoluje uživatelům procházet jednotlivé adresáře systému a manipulovat s nimi, což je pro testování a nasazení nového systému pro Apple ve výsledku mnohem lepší.

Zpět už ale k samotným testům, které dokazují, že APFS skutečně zrychluje celkový chod systému. Rychlejší je především start iOS, a to až o 7 vteřin. Díky APFS se totiž zvýšila rychlost čtení, což se samozřejmě podepsalo i na rychlosti spouštění jednotlivých aplikací, které se na iOS 10.3 načtou o něco dříve. Nicméně je důležité poznamenat, že jde stále o betu, která se může od finální verze ještě lišit.

iPhone 5:

iPhone 5S:

iPhone 6:

iPhone 6S:

iOS 10.3 vs iOS 10.2.1 FB

Dnes nejčtenější

.