Zavřít reklamu

Obdoba balíčku aplikací Microsoft Office pro macOS může být i iWork přímo od Applu. Jednou z jeho nejpoužívanějších aplikací pak bude nejspíš Pages, která je alternativou k Wordu. Některé funkce jsou však skryté a nemají tlačítko mezi ostatními ovládacími prvky. Jednou z takových funkcí je právě i zvýrazňování textu.

Právě tato funkce je užitečná hlavně pro studenty, spisovatele, editory, učitele a kancelářské pracovníky. I přes svou skrytost je však zvýrazňování textu v Pages pro macOS velmi jednoduché. Zvýrazňování textu je totiž součástí funkce komentování, která je v Pages novinkou. Z toho důvodu je důležité si aplikaci před zkoušením této funkce aktualizovat, jelikož předchozí verze tyto kroky vůbec nepodporovaly.

Jak v aplikaci Pages na macOS zvýrazňovat text

  1. Otevřete na svém Macu v Pages dokument, ve kterém chcete něco zvýraznit.
  2. Za použití kurzoru označte část textu, který chcete označit. Může jít o jedno slovo, celou větu, odstavec a klidně celý dokument.
  3. V horním panelu klikněte na Přidat.
  4. Klikněte na Zvýraznění.

V tuto chvíli bude vybraná část textu zvýrazněna žlutou barvou, která je nastavena v základu. Dodatečné zvýraznění pak můžete jednoduše provést opakovaným označením textu a kliknutím na panel Zvýraznění hned vedle Komentáře v panelu nad oknem pro text. Zvýrazňování lze pak ještě mnohem urychlit pomocí klávesové zkratky Shift + Command + H. Pokud chcete zvýraznění odstranit, stačí na danou zvýrazněnou část textu kliknout a v malém pop-up okně zmáčknout tlačítko Odstranit.

Předchozí verze Pages funkci zvýraznění nepodporovaly, ale stále jste však mohli jako ve většině konkurenčních textových editorů vybarvit pozadí za textem. Toho lze docílit označením textu a následným kliknutím na sekci Formát. Zde se v kartě Styl kliklo na tlačítko nastavení (ozubené kolo) a vybrala se barevná výplň textu.

iwork-real-time-collaboration-780x437

Dnes nejčtenější

.