Zavřít reklamu

Před několika dny se na webu objevily velmi zajímavé snímky (a jedno video) toho, jak měl vypadat a fungovat původní prototyp iPhonu, který tehdy ještě využíval ovládání a uživatelského rozhraní spojeného s Clickwheel, tj. legendárním ovládáním původního iPodu Classic. Video a fotografie si můžete prohlédnout zde. Na této verzi s Clickwheel ovládáním pracoval Tony Fadell. Nebyl to však zdaleka jediný prototyp. Dnes se na webu objevilo video dalšího, tentokrát verze, na které pracoval Scott Forstall a ze které následně vznikla první verze iOS a tento systém se tak dostal, v přepracované verzi, do výroby. 

Na videu níže se můžete podívat, jak oba systémy vypadají vedle sebe. Vlevo je prototyp Tonyho Fadella, využívající Clickwheel a vpravo je prototyp Scotta Forstala, který vytvořil systém pracující v prostředí plném ikon. Prototypy byly označené jako P1 a P2 a byly to právě tyto dva, ze kterých v roce 2005 Steve Jobs vybíral ten, který bude tím hlavním a na kterým se bude dále pracovat.

Jak již dnes víme, vyhrála Forstallova vize. Na videu je jasně patrné, že se jedná o velmi raný prototyp. V tu dobu ovšem nešlo ani tak o vzhled, s tím se dá vždy něco dělat, ale o funkčnost, intuitivnost a jednoduchost použití, která byla u Forstallova prototypu podstatně lepší. Autor vítězného designu, Scott Forstall, bohužel v Applu již nepracuje. V roce 2013 byl ze společnosti vyhozen. Další fotografie můžete nalézt na blogu Sonnyho Dicksona.

img_7004-1-1100x919

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.