Zavřít reklamu

Operační systém iOS, který se nachází v iPhonech a iPadech, dnes každý bere za samozřejmost. Málokdo ovšem ví, že původně tento systém pro úplně první iPhone zamýšlen nebyl. První generace iPhonů měla původně běžet na systému, který se velmi inspiroval a čerpal ovládací prvky z iPodu Classic. Tedy především z legendárního ovládacího kolečka clickwheel. Dnes se na webu objevily vůbec první obrázky a video toho, jak tento starý prototyp původního iPhonu vypadal, jak vypadalo prostředí této verze operačního systému a jak se s ním vlastně zacházelo.

Velká galerie obrázků a videa se objevily na blogu Sonny Dicksona, kterému se do ruky dostal jeden z původních prototypů prvního iPhonu. Jak je z obrázků patrné, Apple se opravdu pořádně inspiroval ovládáním u iPodu classic. Celý interface je tomuto způsobu ovládání přizpůsoben. Kdo iPod Classic měl tak ví, že v případě jednoduchých úkonů bylo ovládání skvělé, pokud však uživatel musel něco napsat, začalo být veselo. Tato uživatelská nepřívětivost tak mohla být důvodem, proč tento „Acorn OS“ nakonec musel ustoupit iOS.

Rozložení uživatelského rozhraní v Acorn OS je opravdu zvláštní. Ve spodní polovině je clickwheel, uprostřed ovládací panel pro hudbu a v horní polovině se zobrazuje kontextové interaktivní menu. Galerii prostředí Acorn OS si můžete prohlédnout níže, blog Sonnyho Dicksona s dalšími informacemi pak zde.

first iPhone 2G FB

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.