Zavřít reklamu

Prostředí operačního systému iOS skýtá spoustu možností a skrytých funkcí. Kromě nich se v iPhonu, iPadu a iPodu nachází i mnoho důležitých věcí, o kterých uživatelé ví, ale nedělají je. Důležité jsou hlavně proto, že zahrnují zabezpečení, rychlost, ale i rychlejší vybíjení baterie. Právě poslední zmínka je pro nespočet majitelů zařízení s iOS důležitou kategorií a spousta z nich není s výdrží na baterii spokojena. Na co by se tedy měli uživatelé více zaměřit?

1) Polohové služby

Velké množství aplikací používá GPS data ke zpřístupnění širokého spektra funkcí. Jako nejzákladnější aplikaci, která využívá vaši polohu, bychom mohli označit například Počasí či Mapy. Příchod GPS čipů do mobilních zařízení otevřel nový svět skvělých funkcí a možností. Kromě nich však přišla do hry i vlastní bezpečnost. Víte například vůbec, které aplikace mají k vaší poloze přístup?

V Nastavení → Soukromí → Polohové služby se můžete podívat, které aplikace mají a mohou mít přístup k vaší poloze. V seznamu se tak bude na vašem zařízení nejspíše nacházet několik desítek aplikací, které by mohly potenciálně narušit vaši bezpečnost a soukromí. Dobrou volbou by tak bylo seznam všech těchto aplikací projít a přenastavit práva k využívání vaší polohy. Aplikace, které by neměly mít přístup vůbec, byste měli nastavit na „Nikdy“. Některé užitečné aplikace, jako jsou například Mapy, občas využíváte a měli by mít práva nastavena na možnosti „Při používání aplikace“. Pouze například Počasí vyžaduje k poloze přístup neustálý.

Není také od věci polohové služby při nevyužívání vypnout úplně. Tímto krokem totiž můžete značně zvýšit výdrž zařízení na baterii a znám spoustu lidí, kteří tak nečiní a pak si stěžují, že se jim jejich iPhone vybíjí příliš rychle.

2) Aktualizace aplikací na pozadí

Tato funkce je další z těch, které mají velký dopad na výdrž baterie. Každý uživatel by měl tuto sekci v nastavení jednou za čas navštívit a projít si celý seznam aplikací. Tomu je tak proto, že každá nově nainstalovaná aplikace má tuto schopnost aktivovanou. V Nastavení → Obecné → Aktualizace aplikací na pozadí se nachází seznam všech aplikací, které mají schopnost se aktualizovat na pozadí. Přepínač vedle jména každé z nich jim pak tuto možnost povoluje. Při kontrole byste tak měli přepínač dát do polohy vypnuto u všech aplikací, pro které je aktualizace na pozadí naprosto zbytečná a akorát spotřebovává baterii.

3) Automatický jas

Jedna z funkcí, které mají už několik let mobilní telefony automaticky, dokáže přes svoji jednoduchost značně prodloužit výdrž baterie. Funkce se dá jednoduše přepínačem aktivovat v Nastavení → Displej a jas → Automatický jas. Spousta uživatelů, kteří vlastní zařízení od Applu už několik let, si tuto funkci záměrně deaktivovali. Dělo se tak proto, že dřívější modely neměly tuto funkci natolik vychytanou a automatické řízení jasu nebylo v mnoha případech k užitku. Apple ale tuto funkci v nejnovějším iOS 10 a nových iPhonech vylepšil k dokonalosti.

4) Mazání aplikací

Věc, kterou by vzali za vděk hlavně uživatelé modelů s nejmenší kapacitou paměti. S jednoduchostí přichází i krása a mazáním starých nepoužívaných aplikací se dá ušetřit mnoho místa. Většina uživatelů k mazání starých aplikací přistoupí až tehdy, kdy jim při focení vyskočí okno, že došlo místo. Možná byste byli překvapení, kolik místa zabírají v paměti staré hry a aplikace, které už nepoužíváte.

5) Restart

Zařízení s iOS nejsou jako staré počítače, které k fungování vyžadovali neustálé restarty. Stále jsou to však počítače, se kterými občas nemusí být vše v pořádku a potřebují čistý start. Na nejnovějším operačním systému iOS 10 jsem se osobně setkal už s několika problémy, které vyřešil jednoduchý restart. Před nedávnem se mi například nedařil otevřít spotlight potažením směrem dolu na domovské obrazovce. Jednoduchým vypnutím a zapnutím zařízení se však problém vyřešil a mohl jsem pokračovat.

iphone-5-apps-fb

Dnes nejčtenější

.