Zavřít reklamu

Za celou dobu, co jsem vlastnil iPhone a MacBook, jsem ještě nikdy neměl problém se zničenými kabely, na které si téměř všichni Apple uživatelé stěžují. Zlom nastal letos na podzim, kdy se mi nalomil kabel u nabíječky k mému tři roky starému Machorku Air. Kabel se zlomil přímo u MagSafe konektoru, což bylo způsobeno především tím, že jsem nabíječku často přenášel v batohu několikrát do týdne, někdy i každý den. Jak jistě všichni víte, originální MagSafe 2 adaptér není vůbec levný (2 400 Kč) a právě proto jsem rozhodl, že zkusím jakousi alternativu, tedy že si kabel opravím, lépe řečeno zalepím. Proto jsem objednal Sugru, zajímavou hmotu, o které jste u nás mohli už jednou číst. Sugru mám už asi měsíc a nyní během vánočních svátku jsem si říkal, proč se vlastně s vámi krátce nepodělit o to, jak si hmota vede a jestli skutečně pomůže.

Na oficiálních stránkách je možné si Sugru objednat v balíčku po třech nebo šesti kusech. Mně stačil jeden jediný a tak jsem navštívil starý dobrý eBay a zvolil tu nejvýhodnější nabídku bílé varianty, kterou jsem našel. Konkrétně jsem si objednal tuto. Sice cena za jeden kus byla vyšší, než za kus v balíčku po třech přímo z oficiálních stránek, ale platit víc a objednávat si více kousků pro mě bylo zbytečné. Balíček mi dorazil do pár dnů přímo z Barcelony a vše bylo v pořádku.

Sugru jsem otevřel a hned si odloupl kousek na opravu svého kabelu. Čerstvě rozbalená hmota dost lepí, ne že by vám ulepila prsty, ale dost snadno na sebe nachytá prach a další nečistoty. Proto je důležité dávat si pozor, abyste ji zbytečně někde neotřeli. Aplikace a vytvarovaní hmoty na kabelu je poměrně snadné. Se Sugru se pracuje opravdu dobře, i když je potřeba si s dokonalým tvarem vyhrát. Není nutné to s hmotou přehánět, já sám jsem ji použil možná až zbytečně moc, což jsem si ale uvědomil až s odstupem času.

Zpočátku jsem moc nechápal, jak přesně Sugru vlastně funguje. I po půl hodině po vytvarování byla hmota stále měkká a lepila, a tak jsem se bál, že už se jedná o finální vlastnosti, což by nebylo zrovna moc vyhovující. Po několika hodinách ale Sugru ztvrdla, už nelepila a zároveň byla i dokonale flexibilní. Nejlepší je tedy hmotu otevřít a vytvarovat na kabel někdy večer a nechat ji přes noc zatuhnout. Ráno pak na vás bude čekat výsledek přesně v takové podobě, jak má být. Doporučuji ale Sugru i s kabelem umístit někam, kam na ni nebude padat prach a neušpiní se (obzvláště u sněhobílé varianty). Já sám jsem si pozor nedal, a tak mám hmotu na kabelu špinavou. Část šla seškrábnout, ale některá smítka v ní jsou tak zalepená, že už je nemožné je odsud dostat.

Vlastnosti Sugru mě nakonec dost překvapily. Hmota je skutečně pevná, ale zároveň můžete kabel v místě, kde je Sugru nalepená, ohýbat a hmota nepraskne, nezlomí se a ani se nestane nic kabelu. Pokud si s tvarováním opravdu vyhrajete, tak se Sugru může stát téměř neviditelnou součástí kabelu, která zničený kabel opraví, ochrání jej před dalším lámáním, ale zároveň se kabelu přizpůsobí a zachová všechny jeho vlastnosti.

Pokud tedy máte zničený kabel k MacBooku, iPhonu nebo k jinému zařízení a nechtějí se vám hned utrácet peníze za nový, tak je Sugru ideální. Jediný problém vidím v tom, že jakmile balíček otevřete, musíte všechnu hmotu spotřebovat, protože i nepoužitá část zatuhne. Na opravu jednoho kabelu vám vystačí tak čtvrtka hmoty v balíčku (i méně, já jsem ji použil možná až zbytečně moc), a tak je dobré si předem promyslet, na co všechno Sugru použijete. Můžete pochopitelně opravit kabely i svým známým a rodině, ale Sugru lze využít všude, kde vás jen napadne. Inspirací vám mohou být návody na oficiálních stránkách produktu.

sugru-fb-2

Dnes nejčtenější

.