Zavřít reklamu

Server AnonHQ dal dohromady seznam deseti největších a nejvlivnějších hackerů historie, společně s jejich výtvory a dopady, které jejich konání mělo. Jedná se o velice zajímavé čtení, jehož souhrn vám přinášíme v tomto článku. Pokud vás čtení zaujme, rozhodně doporučuji přečíst původní článek, ve kterém se nachází hodně zajímavých informací. Originál najdete zde

Prvním na seznamu je Robert Tappan Morris, který v roce 1988 vytvořil červa s názvem Morris Worm. Jednalo se o historicky první virus tohoto typu, který se svévolně šířil internetem. Úkolem viru nebylo primárně škodit, spíše zjistit rozsah tehdejšího internetu. V průběhu jeho života ovšem nastala kritická chyba, červ se začal rozpadat a vytvářel své škodlivé kopie, které stály za vůbec prvními útoky typu DDoS. Virus napadl zhruba 6 000 počítačů a způsobil škodu mezi 10 a 100 miliony dolarů.

1robertmorris-696x523

Druhým je Michael „MafiaBoy“ Calce, který se v 15 letech (rok 2000) proslavil tím, že „shodil internet“. V jeden moment se mu podařilo úspěšně zaútočit na největší weby na internetu, za pomocí masivního DDoS útoku. Shodil tak servery společností jako Amazon, CNN, eBay, Yahoo a další. Škody se údajně vyšplhaly až na 1,2 miliardy dolarů.

2michael-calce-696x392

Na třetím místě je šest let stará událost, ve které hraje hlavní roli Google. Zhruba v tomto předvánočním období, zpátky v roce 2009, zaznamenala čínská pobočka Googlu masivní únik informací. Během útoku se hackeři dostali do systémů Googlu, ukradli spoustu dat a informací chráněných duševním vlastnictvím. Záměrem celého útoku měl být přístup k Gmail účtům Čínských aktivistů.

3google-hong-kong-696x308

Na čtvrtém místě se vracíme zpátky do roku 1999, kdy patnáctiletý Jonathan James hacknul systémy amerického ministerstva obrany a NASA. Podařilo se mu proniknout do vnitřního systému, kde dokázal nainstalovat backdoor, skrze který mohl do systému vstupovat kdykoliv. Kromě e-mailové komunikace se mu takto povedlo ukrást mnoho informací a softwaru z NASA, jehož hodnota byla téměř 2 miliony dolarů. James později spáchal sebevraždu.

4jonathan-james

V polovině seznamu se nachází Kevin Poulsen se svým nabouráním se do Los Angelského telefonního systému. Povedlo se mu to v roce 1995 a za celým pokusem stála troufalá snaha o to, aby vyhrál Porsche 944 S2, o které se soutěžilo v jedné místní radiostanici. Vůz vyhrál 102. volající a Poulsen se rozhodl, že to bude právě on. Naboural se tak do lokální telefonní sítě aby se ujistil, že ho na 102. místě opravdu nikdo nepředběhne.

5kevin-poulsen-696x538

Šestá příčka patří devatenáctiletému Dimitrimu Guznerovi, který v roce 2008 spáchal masivní DDoS útok na weby Scientologické církve. V důsledku tohoto útoku byly církevní weby několik dní mimo provoz. Guzner byl odsouzen k pěti letům vezení a pokutě 250 tisíc dolarů. Nakonec si odseděl roky dva a zaplatil „jen“ 37 a půl tisíce dolarů.

6dmitriy-guzner

Na sedmém místě se nachází systematický kybernetický útok z roku 1998, který byl namířený proti Spojeným státům Americkým. Jednalo se o zneužití systému Solar Sunries Technologies, díky kterému bylo napadeno více než 500 vládních počítačových systémů. Při vyšetřování se zjistilo, že za útokem stála skupinka tří teenagerů z Kalifornie. Jejich organizovaný útok se zapsal do dějin jelikož se ukázalo, jak málo stačí k tomu, aby se vyřadil páteřní IT systém celé země.

7solar-sunrise

Osmé místo patří viru s názvem Melissa. Jednalo se o primitivní malware, který se objevil v roce 1999. Tento jednoduchý virus dokázal způsobit škody ve výši 80 milionů dolarů. Napadal dokumenty pro Microsoft Word a po úspěšné infiltraci „zmizel“. Následně vybral prvních 50 lidí v seznamu kontaktů v Outlooku, na který sám sebe poslal, společně s nějakým dokumentem. Takto se virus šířil za pomocí řetězové reakce. Autor viru skončil na 20 měsíců ve vězení a společnosti poskytující antivirové programy zažily první pořádný boom.

8david-smith

Na předposledním místě se nachází útok, kterému se málem podařilo srazit celý internet na kolena. Odehrál se v roce 2002 a jeho cílem bylo 13 hlavních internetových domén, umístěných v USA. Jednalo se o velmi jednoduchý, avšak velmi dobře organizovaný DDoS útok. Trval hodinu a vyšetřovatelé tvrdili, že něco podobného ještě nezažili. Rozsah celého útoku byl brutální. Nakonec to odnesly pouze servery, které se jen tak tak udržely. Kdyby býval útok trval o půl hodiny déle, svět by se prý ocitl dočasně bez internetu.

9ddos-696x464

A konečně poslední místo, na kterém figuruje hacker Gonzales a jeho útok na poskytovatele kreditních karet. Vše proběhlo v roce 2009 a výsledek útoku byl vskutku brutální. Podle informací vyšetřovatelů se útočníkům podařilo získat detaily kreditních karet z více než 250 finančních institucí. Hackerům se podařilo nabourat do platebních systémů různých obchodů, bank a dalších společností. Jak jsem uváděl v perexu, pokud se chcete o případech dozvědět ještě o trochu více, doporučuji původní článek, který najdete zde.

10albert-gonzales

Zdroj: AnonHQ

Dnes nejčtenější

.