Zavřít reklamu

Každý rok nám Apple představí nový iPhone, který je obvykle lepší než ten, který nahrazuje. Ať už se jedná o výkon, fotoaparát, RAM, velikost paměti a další parametry, novinky jsou vždy lépe vybavené, než modely které v tu dobu končí svůj primární životní cyklus. Dokáže ovšem high-endový mobilní telefon za rok/dva/tři opravdu tolik zestárnout a ztratit na hodnotě? Na YouTube kanále Chrise Evanse se objevilo zajímavé video, kde porovnává 3 roky starý iPhone 5s s novodobou konkurencí. A je třeba podotknout, že je na tom iPhone stále velmi dobře. 

Název videa je pro nás trochu zavádějící, jelikož se zabývá telefonem za 150 dolarů, tedy za necelé 4 tisíce. To je cena, za kterou jde nový telefon v USA sehnat. V tomto případě máme trochu smůlu, jelikož nejlevnější nové iPhony 5S u nás začínají na nějakých sedmi a půl tisících. I tak se ale jedná o podstatně nižší cenu, než za kterou šel telefon původně do prodeje. Odpovídá tak jeho dnešní cena realitě? A opravdu je tři roky starý telefon natolik zastaralý a špatný, že o něm nemá smysl v dnešní době uvažovat?

Autor videa jej srovnává s Motorolou MotoG4, která ve státech stojí stejně, jako již zmiňovaný iPhone 5S. U nás je tato Motorola zhruba o 2 tisíce levnější. Výkonnostně je na tom iPhone (ne)překvapivě lépe. Co se týče materiálů a zpracování pak není příliš co řešit. Motorola však nabízí větší displej (což bude v segmentu těchto telefonů nabízet většina). Softwarová podpora je po třech letech stále příkladná a z hardwaru telefonu příliš mnoho nechybí. Fotoaparát je u modelu 5S již obstojný – v současné konkurenci nebude vyčnívat, ale rozhodně nebude mezi nejhoršími (v adekvátní cenové relaci). Navíc obsahuje Touch ID a 3,5mm jack konektor. Ačkoliv se jedná o několik let starý model, zájemci o platformu Applu by na něj neměli zapomínat. Apple jej sice oficiálně již nenabízí, ale mnoho prodejců stále nějaké zásoby má. Pokud tedy chcete vstoupit do světa Applu a iOS, nemusíte nutně utrácet třicet tisíc za nový telefon. 3 roky starý iPhone 5S bude velmi schopným pomocníkem a seženete ho za velmi slušnou cenu.

iPhone 5s

Zdroj: YouTube

Dnes nejčtenější

.