Zavřít reklamu

Za 18 měsíců své existence nasbírala služba Apple Music 20 milionů předplatitelů. Streamingová služba od Applu zahájila svůj provoz 30. června loňského roku. Její součástí byla i rádiová stanice Beats 1 a sociální síť Connect. Služba je propojena s hlasovou asistentkou Siri, která je schopná uživatelům na základě příkazů pouštět jejich oblíbenou hudbu.

Společnost Apple před 18 měsíci spustila hudební streamingovou službu, v níž uživatelé mohou poslouchat alba i jednotlivé songy svých oblíbených interpretů, přehrávat tématické playlisty nebo si vytvářet své vlastní. Součástí služby je rádiová stanice Beats 1. Tento měsíc dosáhl počet platících uživatelů Apple Music čísla 20 milionů. V uplynulém roce nabídla služba Apple Music 70 exkluzivních hudebních počinů. Album Coloring Book od Chance the Rapper, které Apple Music exkluzivně zařadila do své nabídky, se stalo dokonce prvním albem v historii, které bylo nominované na cenu Grammy, aniž by se dostalo na pulty kamenných obchodů nebo do online prodeje.

„Nemyslím si, že by exkluzivní nabídky byly nějakou novinkou,“ uvedl šéf Apple Music Eddy Cue. „Známe je z historie obchodu s nahrávkami i z nabídky iTunes – a nyní jsou streamované online. Jsou poměrně krátkodobou záležitostí, která nikdy nezůstane jen na jedné platformě. Ale schopnost dělat tyto jedinečné věci s umělci je dobrá věc a myslím, že v ní budeme pokračovat.“ Výkonný ředitel Universal Music Group Lucian Grainge ale vyzval provozovatele, aby s exkluzivními nabídkami skončili. Rapper Kanye West se zase vyjádřil v tom smyslu, že provozovatelé streamingových služeb v podstatě jen svádějí tesosteronovou bitvu, poškozující hudební průmysl.“Kanye West je investorem sítě Tidal, přesto zpochybňuje užitečnost exkluzivních  nabídek ve streamingových službách. Ale když se podíváte na jeho poslední album ‚The Life of Pablo‘, zjistíte, že bylo stokrát až tisíckrát nelegálně staženo. Toto nepoškozuje průmysl? Pokud to děláte správně, slouží celá věc svému účelu. V tomto směru již s námi spolupracovali například Drake nebo Frank Ocean, a pomohlo to jak nám, tak jim.“. Nezvratným faktem ale zůstává, že způsob fungování streamingových služeb bezesporu láká stále nové a nové předplatitele – Apple Music například za poslední tři měsíce získala tři miliony nových odběratelů.

Vzrůstající popularita streamingových služeb – především dvou soupeřících gigantů, Apple Music a Spotify – podle některých odborníků naopak hudebnímu průmyslu velmi prospívá. Hudební byznys podle dostupných informací zažívá po dvaceti letech stagnace až mírného propadu první obrovské zisky. Za relativně snesitelný měsíční poplatek totiž uživatelé získávají neomezený přístup takřka k veškeré možné hudbě napříč žánry a historií. Na otázku BBC, jak důležité je investovat do obsahu v době, kdy prodeje iPhonu a dalšího hardwaru pomalu klesají, Cue odpověděl:“Myslím, že pokračujeme v investici do hudby ve velkém měřítku, ať už je to nový software nebo sluchátka Beats. Právě jsme vyprodukovali nový iPhone se skvělým stereo zvukem, takže jsme se v hudebním byznysu velkoryse angažovali – spolu s tím ale nepřestáváme investovat i do našeho hardwaru, kterému se daří docela dobře. “

apple-music-fb

Zdroj: BBC.co.uk

Dnes nejčtenější

.