Zavřít reklamu

Okolo neoficiálního Apple příslušenství se vedou debaty již od prvních iPhonů. Mnoho lidí láká nákup neoficiálního příslušenství s tím, že nevidí důvod připlácet několika násobek za originál, když oba produkty zvládnou svou službu „stejně“. Ať už se jedná například o adaptéry, nebo samotné kabely (kde je rozdíl klidně i sedminásobek ceny originálu). Nyní se objevil zajímavý výzkum, který testoval spolehlivost a bezpečnost neoriginálního Apple příslušenství. Závěry vás nejspíš (ne)překvapí. 99% neoriginálních nabíječek neprošlo bezpečnostními testy. 

Výzkum provedla nezávislá společnost z Illinois, UL, na základě prodejních standardů Velké Británie. Během testů se do nabíječek pouštělo vysoké napětí a měřily se výsledky. Testované iPhone nabíječky pocházely z online obchodů z 8 různých zemí světa, ať už šlo o USA, Čínu, Austrálii atd.

Výsledky jsou překvapující, možná až zarážející. Ze 400 testovaných kusů jich testy prošlo v pořádku jen několik. Pouze tři modely měly odpovídající izolování a ochranu proti elektrickým výbojům. Šéf výzkumu označil padělky či neoriginální iPhone nabíječky za velmi nebezpečný a nevyzpytatelný kus hardwaru.

Dalším obrovským problémem je následně prodej padělků, které se přitom tváří jako originály. Nejhůře na tom je americký Amazon. Samotný Apple udělal vlastní průzkum a ke svému překvapení zjistil, že 90% „originálních“ Apple produktů a doplňků, objednaných z Amazonu, jsou ve skutečnosti napodobeniny.

Plagiáty jsou často velmi levné, ale jejich ceně také odpovídá výsledná kvalita. Pomoci s odhalením padělku mohou různé nedodělky z výroby, či chyby v textech a názvech produktů. Stejně tak absence log, bezpečnostních označení a dalších certifikátů. Kompletní výsledky testů najdete zde.

usb-charger

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.