Zavřít reklamu

V dnešní recenzi se podíváme na poměrně zajímavý počin z dílny společnosti JBL. Jedná se o bezdrátová sluchátka střední třídy, která se mají vyznačovat vynikajícím zvukovým přednesem, kvalitní konstrukcí, velmi slušnou výdrží baterie, bezdrátovou funkcionalitou a pokročilým ovládáním vašeho smartphonu. To vše v ceně, která se v českých e-shopech pohybuje kolem 4 000 korun. Vzhledem k cenovému zařazení by se tak mělo jednat o povedená sluchátka, se kterými uživatel vstupuje do vod kvalitnějšího bezdrátového poslechu. Pojďme se tedy podívat na to, zda-li JBL Everest 300 za svou cenu opravdu stojí. 

Společnost JBL prezentuje tento model jako vynikající ergonomická Bluetooth sluchátka, která vám zprostředkují nevšední audio zážitky. Sluchátka obsahují vestavěný mikrofon a ovládací prvky pro dálkové ovládání telefonu, deklarovaná výdrž baterie se pohybuje na hranici 20 hodin a o přenos zvuku se stará Bluetooth 4.1. Hned v úvodu je nutné podotknout, že ke sluchátkům dostanete i propojovací kabel, takže je možné je používat i v klasické drátové podobě.

Specifikace

Co se týče specifikací, Everest 300 nabídnou frekvenční rozsah v rozpětí 10-22kHz, citlivost 100dB/1kHz a o hudební produkci se starají 40mm drivery. V těle se nachází baterie o kapacitě 610mAh, jejíž nabití trvá 2 hodiny, a celková váha sluchátek (bez připojeného kabelu) je 245g. V prodeji jsou čtyři barevné varianty (černá, modrá, růžová a bílá), my tu dnes máme klasický černý model. Do ruky se mi dostal pouze předváděcí model, tudíž nemohu nabídnout pohled na prodejní balení. V krabici ovšem najdete sluchátka, Micro USB nabíjecí kabel, 3,5mm audio kabel, návod a další dokumentaci.

Design a ergonomie

Design sluchátek je velmi povedený a trochu připomíná Beats Solo. V černé barvě vypadají velice elegantně a celkově působí velmi solidním dojmem. Jedná se o náhlavní sluchátka, která ovšem nezakryjí celé uši. Při poslechu tedy sedí na uších a v této pozici tak dokonale (pasivně) izolují od okolního hluku. Takovýto způsob nošení ovšem nemusí sedět každému. I přes to, že sluchátka nabízí poměrně širokou volbu nastavení velikosti, si dovedu představit, že může být dlouhodobější poslech trochu nepohodlný. Obzvláště pro uživatele s větší hlavou. Osobně jsem sluchátka používal i v pětihodinových intervalech a s nějakým nepohodlím jsem se nesetkal. Náušníky jsou poměrně hluboké, měkké, slušně polstrované a vyrobené z umělé kůže, náhlavní most nabízí měkkou výplň zakrytou pogumovaným materiálem. Nabízí tedy vysoký komfort při poslechu a případné otlačení hlavy nehrozí.

Ovládání

Ovládací prvky se nachází na obou stranách sluchátek, konkrétněji na zadní straně konstrukce náušníků. Na levém sluchátku se nachází ovládání hlasitosti a multifunkční tlačítko pro ovládání telefonu. Na straně druhé pak najdeme tlačítko vypnutí a zapnutí, Share Me 2.0 (o tom dále), dvě notifikační diody o stavu připojení a baterie a o trochu níže indikátor vybité baterie. Na spodní straně pravého sluchátka najdeme konektor na 2,5mm jack a hned vedle Micro USB slot pro nabíjení. Po bezdrátovém připojení k telefonu sluchátka zvládají poměrně mnoho funkcí. Od klasické úpravy hlasitosti, vypnutí či zapnutí poslechu, po přepínání a posouvání písniček, příjem hovorů a přepínání mezi aktivními hovory. To vše skrze specifické kombinace tlačítek, jejichž ovládání je velmi jednoduché a pohodlné. Kvalita vestavěného mikrofonu je také na slušné úrovni.

Zvuková kvalita

Nejdůležitější je ovšem kvalita hudební produkce, pojďme si na ní tedy posvítit. K testování byly použity zvukové soubory formátu FLAC s bitratem kolem 3100kbps, pouštěné skrze Bluetooth z telefonu/z PC, nebo přes kabel z PC. Kvalita přehrávání je na velice dobré úrovni. Přednes je čistý, velmi dobře čitelný a na rozdíl od některých konkurenčních produktů, je více neutrální. Zvukový profil stále mírně sklouzává k basům, ale zdaleka se nejedná stejný typ zvuku, jako nabízí již zmiňované Beats. Everest 300 nabízí velice příjemné podání zvuku a to napříč různými žánry. Při testování jsem prošel široké spektrum žánrů, od vážné hudby, přes pop, country, rock, metal až po blues. Ve všech případech byl poslech velmi příjemný a přesný, bez jakéhokoliv zastření či slévání jednotlivých hudebních nástrojů. Vše vynikne tak, jak má. Uzavřená konstrukce sluchátek vás navíc velmi dobře pohltí, ačkoliv díky této konstrukci nevynikne prostorovost zvuku, kterou nabídnou otevřená sluchátka. Výhodou je, že při poslechu uniká ven ze sluchátek velmi málo zvuku. Okolí tak neslyší, co zrovna posloucháte a to i při velmi vysoké hlasitosti. Kvalita poslechu přes Bluetooth je o něco horší, nejedná se ovšem o žádnou tragédii. Pokud budete skrze sluchátka poslouchat písničky přes Spotify či Apple Music, rozdíl díky omezené kvalitě přehrávané hudby pravděpodobně stejně nepoznáte. Bohužel v současné době nemám k dispozici externí zvukovou kartu/sluchátkový zesilovač, který by dokázal schopnosti sluchátek posunout ještě o úroveň výš. I tak jsem měl z poslechu velice pozitivní pocit. Výrobce ke sluchátkům nedodává graf citlivosti na frekvenční spektrum.

Závěr

JBL Everest 300 tak splňují to, co se od nich v této cenové relaci očekává. Velmi dobré zpracování, pokročilejší funkce ovládání telefonu, dobrou kvalitu přehrávání a velmi slušnou výdrž baterie. Párování přes Bluetooth je velmi snadné a při testování se neobjevily žádné problémy.  V černé barvě navíc sluchátka působí poměrně elegantně. Za cenu kolem 4 000 korun tak dostanete velmi dobrý produkt, který by mohl udělat radost každému, kdo bez sluchátek neudělá ani ránu a preferuje bezdrátový poslech. Výhodou může být také přítomnost funkce Share Me 2.0, která ze sluchátek udělá jakýsi hub, který dokáže zprostředkovat poslouchanou hudbu do dalších Bluetooth sluchátek. Příští týden se podíváme na model Everest 700, který v nabídce JBL sedí ještě o úroveň výš.

everest-300-FB

Dnes nejčtenější

.