Zavřít reklamu

Vedení společnosti Applu chce výrobu iPhonů a iPadů rozšířit nyní i do Indie.  Ta ale na prodej zařízení z cizích zemí zavedla přísné předpisy a vyžaduje, aby 30% součástek v přístrojích bylo domácího původu. Tuto podmínku v současné chvíli Apple bohužel nemůže ani náhodou splnit – drtivá většina dílů pro jeho přístroje se vyrábí v Číně.

Továrna jako jediné řešení?

Proto Apple plánuje v Indii zprovoznit nový výrobní závod, zaměřený na produkci iPhonů a iPadů, aby vyhověl zákonům a umožnil iPhonu zařadit se na trh se smartphony v Indii. Cupertinská společnost již začala hledat u indické vlády pomoc se snížením finanční zátěže, spojené se zřízením zcela nového závodu. Indie nabízí velkým společnostem finanční pomoc s investicemi do místní výroby elektroniky a Apple se těchto nabídek snaží využít. Orgán veřejné správy, který se žádostí zabývá, uvedl, že jsou prováděny kroky k jejímu uspokojení.

Když nic jiného nevyjde

Apple se o prodeje iPhonů v Indii již v minulosti pokoušel. Snažil se o udělení zvláštní výjimky ve věci požadavku na 30% podílu domácí výroby s tím, že iPhone je na místní podmínky příliš technologicky náročný. Tento požadavek byl však odmítnut. Pokusil se také získat od vlády povolení k prodeji použitých iPhonů, čímž by na trh vstoupil alespoň na nižších příčkách, i to mu však bylo odepřeno. V současné chvíli se tedy Apple musí uchýlit k prodeji omezeného množství svých telefonů prostřednictvím indických resellerů, což výrazně omezuje jeho tržní potenciál.

Vše na dobré cestě?

Místní výroba by zajistila Applu splnění podmínky o 30% podílu „domácích“ součástek v přístrojích. Průměrná cena smartphonu činí v Indii 150 dolarů, což je o několik stovek méně, než kolik stojí nejnovější iPhony. Podle dnešní reakce vlády to vypadá, že plány se daly do pohybu, ale žádné přesné časové údaje zatím nejsou známy.

iphone_india

Zdroj: 9to5Mac.com

Dnes nejčtenější

.