Zavřít reklamu

Na iPadu už od jeho první generace chybí integrovaná aplikace kalkulačky. Tu údajně nechal Steve Jobs pouhý měsíc před jeho představením odstranit, jelikož nevyhovovala jeho požadavkům a vývojářský tým neměl dostatek času a lidí, aby stihl aplikaci předělat. Na všech zařízeních s operačním systémem iOS je už několik let obsažena funkce Spotlight, která dokáže vyhledávat cokoliv, co si zamanete.

Co mnoho lidí neví, je to, že ve Spotlightu lze od iOS 9 vykonávat i matematické operace a dá se jím nahradit právě kalkulačka, která na tabletu od Applu chybí. Jeho další skvělou vychytávkou je díky přístupu k internetu převod měn. Mimo měn dokáže převádět i další jednotky. Ty se ale bohužel konvertují pouze do angloamerické měrné soustavy, takže nám moc nepomohou.

Jak na iOS používat Spotlight k počítání a převodu jednotek

Prvním krokem bude samotné otevření Spotlightu. Do něj se lze dostat jednoduchým posunem prstu směrem dolu na domovské obrazovce. Na iOS 10 se dá Spotlight otevřít i ze stránky s Widgety i v Notifikačním centru. Pak už stačí do vyhledávání zadat náš dotaz a jako odpověď dostaneme výsledek.

Matematické operace

Sčítání – 5+3
Odčítání – 5-3
Násobení – 5*3
Dělení – 5/3
Sinus – sin(pi)
Cosinus – cos(0)
Tangens – tan(pi/2)
Arcus Sinus – asin(1)
Arcus Cosinus – acos(1)
Arcus Tangens – atan(1)
Zaokrouhlení – rint(11,4)
Umocňování – 5^2
Druhá odmocnina – sqrt(25)

Převod měn a jednotek

Americké dolary na české koruny – 1 USD to CZK
Eura na české koruny – 1 EUR to CZK
Britské libry na americké dolary – 1 GBP to USD

Pokud chcete převádět na domovskou měnu, stačí napsat například pouze 1 USD a Spotlight vám vypíše hodnotu 1 amerického dolaru v českých korunách.

Spotlight dokáže podle aktuálního kurzu převést v podstatě kteroukoliv měnu. Jedinou překážkou je, že musí uživatel znát jejich přesné oficiální zkratky.

kalkulacka-iphone-fb

Dnes nejčtenější

.