Zavřít reklamu

Operační systém pro počítače Mac sám stahuje své nové aktualizace. Pokud tak na vašem počítači běží předchozí verze OS X, s největší pravděpodobností vám na disku zabírá místo instalační soubor nejnovější verze macOS Sierra. To může být pro některé uživatele výhodné, jelikož nebudou muset po rozhodnutí, že si novou verzi nainstalují, čekat.

Pro tu část uživatelů, kteří zatím aktualizovat operační systém na svém Macu nechtějí, je tato funkce přítěží. Určitě nechtějí, aby na ně aktualizace někdy nečekaně vyskočila a ještě nepříjemnější může při stahování nové verze být to, že se jim zpomalí internet. Tomu se dá ale naštěstí zabránit a dokonce je možné i již stažený instalační soubor odstranit a uvolnit tak místo na disku.

Jak na Macu zastavit automatické stahování nové verze macOS Sierra

  1. Otevřete Apple menu a jděte do systémových předvoleb.
  2. Klikněte na App Store.
  3. V tomto kroku přichází 2 řešení:
    1. Odškrtněte volbu automatického hlídání aktualizací. Tato možnost počítači zabrání v hlídání všech softwarových aktualizací. Toto řešení se obecně nedoporučuje pro běžné uživatele a je vhodné pouze pro ty, kteří chtějí mít nad aktualizacemi vlastní přehled.
    2. Odškrtněte volbu automatického stahování nově dostupných aktualizací na pozadí. Tato možnost umožní počítači hlídat nové aktualizace, ale zabrání mu v jejich automatickém stahování. Tato možnost je pro uživatele přívětivější, jelikož budou na nové aktualizace stále upozorňováni a nestane se, že si jich nevšimnou. Pokud tak chtějí některou z aplikací aktualizovat, stačí ji v App Store manuálně stáhnout.
  4. (Volitelné) Jděte do složky Aplikace.
  5. (Volitelné) Najděte soubor „Install macOS Sierra.app“ a smažte ho. Pokud ho nemůžete najít, nová verze macOS Sierra se vám na váš Mac nejspíše nestáhla.

Tento instalační soubor zabírá na vašem disku přibližně 5 GB. Pokud tedy neplánujete provést v nejbližší době aktualizaci na macOS Sierra, je rozumné ho smazat a uvolnit si tak místo. Tento krok je vhodný hlavně pro uživatele, kteří vlastní MacBooky se 128 GB úložištěm. Pokud se poté rozhodnete nainstalovat novou verzi, stačí ji v App Store manuálně stáhnout.

macos-sierra-automaticke-stahovani

Zdroj: osxdaily

Dnes nejčtenější

.