Zavřít reklamu

Po aktualizaci operačních systémů získaly iMessage napříč platformami novou funkci s názvem „Preview“, díky které se při odeslání odkazu na web zobrazí příjemci náhled stránky. Podle vývojáře Rosse McKillopa je v tom však háček. Jaký a jak velký?

Kdo v nedávné době upgradoval na iOS 10 (případně macOS Sierra na Macu), ten si možná všiml, že odkazy, odesílané v rámci iMessage, nyní vypadají o něco lépe než předtím – zobrazují se v podobě klikatelného odkazu s náhledem a textem. Podobný formát můžete znát například z Facebooku, kde se odkazy odesílají také jako náhled.

Způsob zasílání v iMessage však údajně není bezpečný. Proč? Vraťme se k příkladu Facebooku. Web, na který ve vzkazu odkazujete, obdrží požadavek ze sociální sítě, ale při linkování přes iMessage vyjde požadavek přímo z vašeho zařízení (telefonu, tabletu či počítače), přičemž se odhalí nejen vaše IP adresa, ale dokonce i typ zařízení a operačního systému.

To možná nezní až zas tak zle, ale Ross McKillop zdůrazňuje, že díky požadavku získá daná stránka informaci o tom, kde se právě zhruba nacházíte, a to díky tomu, že požadavek odchází z každého zařízení, používajícího iMessage. Pokud například váš iPhone a váš Mac používají rozdílné IP adresy, nemusíte se asi tolik obávat.

Podle McKillopa se ale tohoto systému dá velice snadno zneužít. To, co se odehraje po klepnutí na odkaz v textové zprávě, nemůže běžný uživatel nijak ovlivnit, proto nezbývá než doufat, že veškeré předpovědi, jak zneužít způsob odesílání požadavků na web, zůstanou i nadále ve stádiu více či méně paranoidních teorií.

Vzhledem k tomu, že ohledně tohoto „problému“ kontaktovala Apple i média, se možná dočkáme i vyjádření z oficiálních míst.

imessage-fb
imessage

Zdroj: TechRadar.com

Dnes nejčtenější

.