Zavřít reklamu

Nejpopulárnější chytré hodinky na světě jsou samozřejmě Apple Watch, ale přeci jen je tu ještě jedna společnost, který takzvaným wearables kraluje a předbíhá i Apple. Tím není nikdo jiný než FitBit, který si získal své příznivce hlavně svými povedenými náramky, které nejenom že vypadají skvěle, ale také suprově fungují a mají úžasnou výdrž. Jeden z nejnovějších a zároveň nejdostupnějších trackerů od FitBitu se nám dostal o prázdninách do redakce a my tak měli téměř dva měsíce, kdy jsme jej mohli testovat a tím vám jej zrecenzovat. Pojďme se na něj tedy mrknout podrobněji.

Náramek jako takový

FitBit má ve své nabídce několik různých náramků a dokonce i chytré hodinky, ale dle mého skromného názoru je právě Alta ten vůbec nejpovedenější, co se designu a praktičností týká. Je totiž pěkný, nenápadný, lehký, ale zároveň disponuje displejem.

Základní pásek je gumový a můžete si zakoupit několik barevných variant nebo si dokoupit i pásek kožený. Skvělé je, že řemínky můžete měnit podobně jako na Apple Watch a dokonce i mechanizmus je hodně podobný. Během vteřiny totiž řemínek odepnete a nacvaknete jiný, přitom u samotného trackeru drží pevně a nikdy se mi nestalo, že by se nějak uvolnil nebo pohyboval.

Zapínání pásku je hodně pevné, a to až tak moc, že je někdy opravdu obtížné ho jednou rukou zapnout, zejména ze začátku, kdy nejpoužívanější zdířky nejsou tak ochozené. Občas jsem se při zapínání skutečně bál, že si zlomím prst, jakou silou jsem musel tlačit, ale dobrou zprávou je, že FitBit Alta moc často sundavat a opětovně nandavat jen tak nebudete.

Zpočátku jsem se hodně bál, že mi náramek bude často vadit. Když totiž nosím hodinky, kolikrát si je při psaní na počítači raději sundám, protože nesnesu pocit, když jimi zavadím o hranu MacBooku nebo stolu. S FitBit Alta jsem ale podobný problém neměl. Kolikrát jsem totiž ani nevěděl, že ho na zápěstí mám, protože je opravdu lehký a vlastně i příjemný. Dokonce jsem to dotáhl tak daleko, že jsem ho celý týden z ruky vůbec nesundal, a to ani na spaní, což ještě objasním v odstavcích níže.

Jak už jsem nakousl výše, FitBit Alta disponuje displejem. Konkrétně jde o OLED displej, tedy o stejnou technologii, jakou mají i Apple Watch. Důvod je jasný – displej zobrazuje převážně černou, tudíž je tím pádem úspornější. Displej vám ukáže základní informace jako čas, počet nachozených kilometrů, počet kroků, spálené kalorie, aktivní minuty a zbývající kapacitu baterie náramku. Navíc se stejně jako u Apple Watch (a nově díky iOS 10 i u iPhonů) rozsvítí, když zvednete náramek směrem k očím, což je opravdu užitečná funkce. Trochu mi ale schází další gesta, kdy by se například po zakroucení zápěstím mohlo zobrazení přepnout z času na nachozené kilometry atd. Takto se musíte vždy displeje dotknout, abyste si zobrazili nějakou další informaci. Co jedno dotknutí displej, to nová informace.

Displej můžete aktivovat i tak, že na něj dvakrát poklepete. Popravdě je ale tato funkce trochu nedodělaná, protože se mi častěji stalo, že se po poklepání displej nerozsvítil, než že se rozsvítil.

Baterie

Co vás jistě zajímá, je výdrž baterie, tak proč se na ní nemrknout téměř na samotném začátku recenze. FitBit oficiálně udává, že Alta vydrží na jedno nabití průměrně 5 dní. Má zkušenost byla ale o poznání lepší. Náramek jsem měl na ruce neustále a prakticky jsem jej nesundaval, takže mi měřil kroky i spánek. Každý den jsem jej používal tak, že jsem na něm kontroloval čas i počet nachozených kroků a kilometrů, a to klidně několikrát denně. Náramek mi pokaždé vydržel vždy něco přes týden, jednou dokonce 9 dnů, což je téměř dvojnásobná výdrž, než udává FitBit.

Jediný problém vidím v tom, že mě snad nikdy náramek neupozornil, že se dochází baterie. Upozorní vás aplikace a dokonce vám přijde e-mail, že je váš tracker téměř vybitý, ale pořád víte, že máte čas třeba ještě den, a tak nabíjení ještě chvíli oddalujete. Najednou ale někdy ke konci druhého dne zjistíte, že náramek vůbec nefunguje, přitom on sám vám nedal vědět žádnou vibrací, že se vypíná. Je možné, že jsem vibraci jen nikdy nezaznamenal, ale tracker jsem dobíjel dohromady asi pětkrát, a tak mi přijde zvláštní, že bych si ničeho nevšiml.

Měření

Nyní, když jsme si shrnuli náramek jako takový a jeho výdrž, pojďme se mrknout na jeho o kousek zajímavější funkce. Je pravda, že FitBit Alta se nemůže pochlubit ničím revolučním, ale to co umí, zvládá na jedničku a občas i překvapí. Vše se točí okolo nachozených kroků, které náramek počítá a na základě kterých poté dopočítá ušlou vzdálenost, spálené kalorie a počet aktivních minut.

Kroky jsou obyčejná věc a umí je dokonce počítat i iPhone. Jenže FitBit to skvěle vymyslel a snaží se vás donutit, abyste se během dne opravdu hýbaly a neseděli jen u počítače. Vtipnými upozorněními vám tak říká, abyste vstali a nachodili několik desítek až stovek kroků. Podle FitBitu byste se měli přes den hýbat každou hodinu a splnit tak svůj nastavený cíl. Osobně jsem měl nastavených doporučených 10000 kroků denně, což není ani trcohu nesplnitelné. Bylo to jen o tom vyrazit na hodinku až dvě někam ven a projít se třeba do města nebo okolo řeky. Jakmile cíl splníte, náramek vás upozorní oslavnou vibrací a animací na displeji.

Ještě více se mi ale líbilo, že jsem díky trackeru vlastně zjistil, kolik toho denně nachodím nebo naopak, jak málo se některé dny hýbu. Vždy jsem se totiž snažil splnit denní cíl, a tak jsem kolikrát místo toho, abych nasedl do auta, šel do nedalekého obchodu pěšky, abych nachodil stovky až tisíce kroků a měl ze sebe lepší pocit. Kolikrát jsem se divil, že to skutečně funguje, ale prostě jsem jen chtěl mít vyplněné kolečko, že se mi podařilo cíl splnit.

Spánek

FitBit Alta ale není jen o měření kroků. Dokáže totiž monitorovat i spánek, což mi popravdě přišlo o mnoho zajímavější . Zpočátku jsem si myslel, že je nutné v aplikaci na iPhonu (o které si ještě budeme povídat), vždy zadat, že si jdu lehnout, aby náramek věděl, že od teď mi má monitorovat spánek, ale vůbec tomu tak není. Jednou jsem si totiž nechal náramek i přes noc, druhý den ráno koukl a zjistil, že Alta sám poznal, kdy jsem šel spát a kdy jsem se vzbudil. Díky senzorům totiž pozná, že si jdete lehnout a začne vám měřit, jak moc se v noci hýbete a jestli máte kvalitní spánek. Vše si poté druhý den ráno můžete prohlédnout v aplikaci na iPhonu a zjistit, že Alta měří poměrně dost přesně, i když samozřejmě nějakou tu minutu tam odchylka je.

Nicméně právě monitor spánku mě kolikrát donutil, abych šel spát dřív a neponocoval. V tomto případě to ale ani tak nebylo o plnění nějakých předem určených hodin spánku, ale spíš jsem díky Altě zjistil, jak málo přes týden spím, a že chodím kolikrát spát až zbytečně pozdě. Každý týden si totiž můžete prohlédnout týdenní statistiku a když zjistíte, že jste každý den spali jen něco okolo pět hodin, hned víte, že by se mělo něco změnit.

Aplikace FitBit

Neodmyslitelnou součástí každého trackeru nebo hodinek od společnosti FitBit je také jejich oficiální aplikace. Ta se skutečně povedla. Je přehledná a zjistíte v ní vše, co vám náramek změří a samozřejmě si můžete zobrazit i historii. V aplikaci je také možné ručně si zaznamenávat, co jste přes den vypili a snědli, což lze i prostým naskenováním čárového kódu potraviny. Jde však o doplňkové funkce, které nemusíte využívat, ale pokud budete, tak měření (především spálených kalorií) bude přesnější.

Kromě přehledu měření lze v aplikaci samozřejmě nastavit i samotný tracker. Například jaké a jak se vám budou zobrazovat hodiny, co všechno se na displeji ukáže, jestli budete dostávat notifikace a jaké, nastavení budíku pro náramek, cílový počet kroků, kilometrů, kalorií a aktivních minut a mnohé další. Náramek si tak můžete skutečně můžete přizpůsobit podle sebe a nastavit si třeba i to, jestli se vám budou hodiny zobrazovat na výšku nebo na šířku či si případně, jak se bude náramek chovat podle toho, jestli jste pravák nebo levák.

V aplikaci ještě naleznete různé výpravy a výzvy. Výpravy pro nás moc určené nejsou, protože jde například o to, že máte ujít určitý počet kilometrů po New Yorku, ale výzvy jsou už použitelnější. Jde v nich především o to, že vyzvete nějakého svého přítele a snažíte se například přes víkend nachodit co nejvíce kroků. Vítěz pak vyhrává různá ocenění, o což jde v aplikaci především, protože ve FitBit komunitě se snažíte nasbírat co nejvíce medailí a trofejí. Ve FitBit aplikaci si také můžete přidat přátele a předhánět se s nimi, kdo za den nebo za týden nachodil nejvíce kroků, což je také svým způsobem motivující.Osobně jsem ale tuto funkci vyzkoušet nemohl, protože nikdo z mých přátel FitBit nemá.

Resumé

Za sebe mohu říct, že je FitBit skvělý a obzvláště pak Alta je podle mého názoru nejideálnější tracker z jejich nabídky. V něčem je i dokonce lepší než Apple Watch, i když mu samozřejmě chybí například schopnost změřit tepovou frekvenci nebo jakkoli reagovat na notifikace či hovory. Na druhou stranu je výrazně levnější než chytré hodinky, v podstatě nenápadný, stylový a hlavně nabídne skvělou výdrž. Mně osobně v mnoha ohledech ukázal, co dělám špatně a co bych tedy měl změnit, ale hlavně mě donutil se hýbat. Pokud jste v poslední době také pokukovali po chytrém náramku a dali byste mu raději přednosti i před hodinkami typu Apple Watch, pak vám za sebe mohu FitBit Alta jedině doporučit.

  • FitBit Alta si můžete zakoupit přímo zde
fitbit-alta-fb

Dnes nejčtenější

.