Zavřít reklamu

Jak Apple před dvěma týdny na iPhone 7 konferenci sliboval, tak také splnil. Kalifornská společnost totiž včera vydala svůj nový operační systém macOS Sierra (macOS 10.12), který je dostupný zdarma pro všechny majitele kompatibilních počítačů Mac. Jednou z nových funkcí je i takzvaný Universal Clipboard. Jedná se o funkci, která spadá do balíčku Continuity a jednoduše řečeno si Mac a iPhone, které jsou připojené na stejné WiFi mezi sebou posílají zkopírované texty, obrázky, odkazy. Jak tedy funkce funguje?

Pokud navštívíte Předvolby systému v macOS tak zjistíte, že nikde v nastavení není žádná zmínka o zmiňované funkci. Jedná se o funkci, která běží na pozadí a funguje za některých podmínek. První z nich je, že iPhone musí mít nainstalovaný iOS 10 a na vašem Macu musíte mít pochopitelně nový macOS Sierra. Pokud máte zmiňované systémy na vašich jablečných zařízeních, tak máte z části vyhráno. Druhou podmínkou je, že obě dvě zařízení musí být přihlášeny ke stejnému iCloud účtu a musí být připojené na stejné Wi-Fi síti. Někteří uživatelé však zjistili, že stačí být pouze poblíž zařízení a je nutné mít zapnuté Bluetooth. Jak to funguje?

Jedná se o velmi skrytou funkci. Neexistuje pro ni žádné rozhraní, žádná historie ani manažer schránky. Přesto existují určitá deflautní omezení – zkopírovaný text/obrázek do schránky je k dispozici napříč zařízeními pouze 2 minuty. Pokud do 2 minut nestačíte text zkopírovat na jiné zařízení, tak text se ze schránky vymaže.

clipboard

Vše funguje naprosto jednoduše, efektivně a bez sebemenšího problému. Stačí pouze zkopírovat text na iPhonu a následně je možné ho vložit kamkoliv v Macu příkazem Command + V. V případě obrázku je to trochu těžší, protože pokud nebudete vkládat obrázek přímo do Keynote, ale budete ho chtít vložit na plochu, tak budete muset otevřít aplikaci Náhled a následně zvolíte možnost Soubor -> Nový ze schránky. Tím se obrázek z iPhonu zkopíruje do Macu.

Funkce je dostupná na těchto počítačích:

  • MacBook (Early 2015 nebo novější)
  • MacBook Pro (2012 nebo novější)
  • MacBook Air (2012 nebo novější)
  • Mac mini (2012 nebo novější)
  • iMac (2012 nebo novější)
  • Mac Pro (Late 2013)
universal-cluboard-macos-sierra-fb

*Zdroj: iPhoneHacks.com

Dnes nejčtenější

.