Zavřít reklamu

Apple Watch icon 84O tom, že jsou Apple Watch obrovsky populárním příslušenstvím, není třeba příliš zdlouhavě hovořit. Ačkoliv nebyly na trhu jako první, prodávají se ze všech daleko nejlépe a podle průzkumů jsou s nimi lidi nejvíce spokojení. Několik kvartálů po sobě vévodí Apple Watch žebříčku prodejnosti a záznamy za ten poslední nevypadají jinak. Apple si stále udržuje první pozici na trhu s chytrými hodinkami i přes to, že ho konkurenti dotahují. Nově zveřejněná data analytické společnosti IDC ukazují velice zajímavá data ze segmentu chytrých hodinek. 

Podle dat ze společnosti IDC Apple za druhý kvartál prodal 1,6 milionu Applw Watch, což mu zařídilo zhruba 47% tržní podíl. Na druhém místě se pak umístil Samsung, který prodal o milion zařízení méně, tedy nějakých 600 000 kusů. Tržní podíl Samsungu se pak pohybuje okolo 16%. Následují společnosti Lenovo a LG, které se svými 300 000 kusy opanovávají 9, resp. 8% trhu. Na posledním měřeném místě je pak Garmin, který prodal 100 000 kusů a zabírá 4% trhu. Tolik k samotným hodnotám za poslední kvartál, ty zajímavé informace ovšem přichází v případě, že porovnáme meziroční výsledky mezi sebou.

Apple se meziročně (Q2 2015 vs Q2 2016) propadl o více než 55%. V tomto období v loňském roce zaznamenal prodej 3,6 milionů zařízení a vlastnil nějakých 72% trhu. Za poslední rok tedy ztratil obrovskou část trhu a z TOP 5 je jediný, kdo se takto propadl. Samsung naopak zaznamenal růst o 51%, Lenovo dokonce o 75%, LG a Garmin pak o 26, resp. 25%.

IDC-smartwatch-sales-Q2-2016

Tento vývoj byl ale velice pravděpodobný. V loňském roce byly Apple Watch bombou a neměli na trhu příliš velkou konkurenci. Za rok se ale na trhu objevilo spoustu zařízení, které mají předpoklady k tomu, aby si je koupilo spoustu lidí. Ne každý chce dávat tolik peněz za chytré hodinky, jaké si například účtuje Apple. V celkových číslech je pak řešení od Applu stále skoro 3x populárnější než druhý nejúspěšnější výrobce. Konkurence v tomto (a nejen v něm) segmentu je potřeba jako sůl, jelikož je to právě konkurenční boj, ze kterého bychom my, uživatelé, měli těžit nejvíce. Uvidíme tedy, s jakými změnami pro Apple Watch Apple přijde na zářijové Keynote. Už první generace trpěla vážnými nedostatky, snad se jim ta druhá podaří zase o něco víc.

Apple Watch and Samsung Gear S2

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.