Zavřít reklamu

retina - iconApple a revoluční řešení, spojení které ještě do nedávna bylo velmi běžné. Jakkoliv se může zdát, že revoluční způsoby a inovace se Applu v poslední době vyhýbají, nemůžeme zpochybnit to, že se snaží. Co se týče technologických milníků, rok 2010 byl poměrně přelomový. Steve Jobs představil iPhone 4, který disponoval první verzí tzv. Retina Displeje. Tedy zobrazovacího panelu, který měl tak jemnou patici, že nebylo možné jednotlivé pixely zpozorovat (pokud se o to člověk vyloženě nesnažil). Teď Apple chystá podobnou bombu, také v oblasti displejů, ale tentokrát nejde o rozlišení, ale o využití barevného spektra, tzv. gamutu. 

Ještě se na moment vrátím k rozlišení. V roce 2010 byly dotykové smartphony ještě „v plenkách“. Z dnešního pohledu se vše ještě rozjíždělo a bylo tedy hodně prostoru pro to, jak uživatele zaujmout něčím novým. Apple to zkusil super jemným displejem a byla to rána do černého. iPhony a iPady si chvíli držely prvenství v hodnotě ppi, ale velmi rychle začaly ostatní výrobci Apple dotahovat a následně i předhánět. V dnešní době není neobvyklé dostat do telefonu 4k rozlišení. 1080p je pak takovým „zlatým standardem“, ačkoliv konkrétně Apple toto rozlišení nabízí pouze u modelů Plus.

Konkurence v jemnosti displejů je tedy obrovská, zaměření se na kvalitu podání barev a využití širokého barevného spektra je však stále v plenkách (alespoň v neprofesionální, spotřební elektronice). První větší zmínky o HDR (Wide Color je pouze vznešený název, který používá Apple proto, aby se odlišil) proběhly letos na veletrhu CES v Las Vegas. K dispozici byly první HDR Ready televize a pár počítačových monitorů. Vypadá to tedy, že HDR je technologií, o které se teď bude nějaký pátek mluvit. Zda-li se z toho stane fraška jako ze 3D televizí je otázka. Podstatné však je, že se alespoň něco děje.

17506-15092-Dynamic-Range-in-Television-LG-presentation-l

Apple v současné době nabízí funkci Wide Color v nejnovějších iMacích a 9,7″ iPadu Pro. Uživatelé pozorují, že barevné spektrum těchto displejů je opravdu velmi široké a ostatní „konvenční“ monitory oproti nim působí extrémně ploše. Pokud se podíváte na obrázek pod tímto odstavcem, uvidíte jednu ze dvou věcí. Pokud máte to štěstí a vlastníte zařízení disponující panelem s funkcí Wide Color (nebo například grafickým monitorem s full RGB podporou), uvidíte v obrázku logo. Pokud patříte mezi 99% ostatních, uvidíte pouze červený (oranžový) čtverec. Další podobné příklady můžete najít zde.

Webkit-logo-P3

Podle posledních informací to vypadá, že Wide Color dostanou i nové iPhony, kterých se dočkáme za nějaké dva měsíce. Oficiální název je „DCI-P3 Wide Color Gamut“ a tato funkce by měla být schopná zobrazit podstatně více barev, než například grafiky používaný, a standardizovaný, sRGB gamut. Tuto funkci velmi ocení všichni, kteří nějakým způsobem pracují s grafikou, jelikož například RAW fotografie nabízí tak široké barevné spektrum, že i ty nejlepší sRGB monitory nezobrazí 100% barev. Nové Wide Color/HDR panely by však měly.

17349-14776-truetone-l

Nasazení takovéto nové technologie vyžaduje poměrně hodně práce. Je potřeba zajistit jak hardwarovou, tak softwarovou podporu. Výrobci televizí se mohou o protlačení HDR snažit sebevíc, ale pokud pro to nebude dostatečný obsah, čeká tuto technologii stejný osud jako již zmiňované 3D. To samé v bledě modrém je pak v mobilních zařízeních. Apple musí přesvědčit ostatní vývojáře k tomu, aby začaly rozšířený barevný gamut využívat. Sami si své vlastní aplikace optimalizují, ale až na ochotě těch ostatních závisí to, zda-li se z Wide Color stane všeobecně uznávaný a rozšířený standard. Po představení prvního Retina displeje také chvíli trvalo, než se dočkal kompletní podpory ze stran všech vývojářů. Je tedy nasnadě očekávat stejný průběh i v případě Wide Color. Uvidíme tedy, jestli se Applu tento přístup vyplatí tolik, jako v případě Retina displejů. A zda-li dokáží strhnout celý mobilní průmysl, stejně tak jako v případě zjemňování zobrazovacích panelů. Zatím je budoucnost Wide Color/HDR ve hvězdách, ale potenciál je nezpochybnitelný.

16412-13260-160302-iPad-3-l

Zdroj: Appleinsider

Dnes nejčtenější

.