Zavřít reklamu

apple wwdc retro iconPrávní oddělení společnosti Apple se v posledních měsících opravdu nenudí. Buď řeší jeden spor za druhým na svém domácím území v USA, nebo musí řešit nesmyslné kauzy v Číně, ohledně patentů, plagiátorství, ideologie a tak dále. Dnes se objevila zpráva o tom, že Apple čeká další soud a opět (jak jinak) v USA. Tentokrát se netýká nějaké specifické mobilní technologie, kterou by společnost používala bez dovolení, ale jednoduchého prvku ve web designu. Muž z Pensylvánie žaluje Apple za to, že údajně porušují jeho patent týkající se tzv. „web carouslel“. 

Samuel Lit z Pensylvánie obvinil Apple z toho, že na svém oficiálním webu využívají grafický design, který si nechal patentovat. Jedná se o patent číslo 8 793 330, který se týká „systémů a způsobů pro zobrazování grafiky, obrázků, textu, informací, videí a jiného obsahu“. Celý proces je pak značen jako „trojrozměrný kolotoč“ (three-dimensional display carousel system). Hlavním specifikem takovéhoto systému je skupina několika médií (obrázků/videí/textu/atd.), která se postupně samovolně otáčí. Jedná se tedy o, v dnešní době, naprosto běžný prvek současného web designu.

Anglosaské právo se na to ovšem dívá jinak a poškozený se cítí podveden tím, že společnost využívá něco co si sám v roce 2008 patentoval. V žalobě je zmíněno, že se Apple dopustil porušení více než dvaceti prvků, které v patentu stojí. Zejména pak na své domovské obrazovce, která tento styl velmi hojně využívá. Samuel Lit očekává, že mu společnost vyplatí adekvátní poplatky za využívání „jeho“ patentu. Samozřejmě s veškerými úroky za celou tu dobu. Je ovšem velmi nepravděpodobném že se něčeho takového dočká.

carousel-e1467938953963

Zdroj: Macrumors9to5mac

Dnes nejčtenější

.