Zavřít reklamu

Nanoleaf Smarter Kit iconPřiznám se, že jakmile se rozmohl trend inteligentních žárovek, chtěl jsem si nějakou pořídit. Vždy mě totiž lákala představa, že budu moct zhasnout světlo v pokoji jen pomocí iPhonu přímo z postele. Paradoxně jsem se ale ke koupi chytré žárovky nikdy nedokopal a popravdě jsem se možná i trochu bál. Říkal jsem si totiž, jestli bude žárovka fungovat správně a jestli vůbec má cenu utrácet mnohem více peněz za trochu chytřejší žárovku s funkcemi, které mě možná po čase omrzí. Pak nám ale do redakce napsali z Nanoleaf a zeptali se nás, jestli nechceme vyzkoušet jejich Smarter Kit, tedy dvojici chytrých žárovek i se speciálním hubem, které jsou kompatibilní s Apple HomeKit a je možné je tedy ovládat i hlasem přes Siri. Pochopitelně jsme souhlasili, a tak tu dnes máme jejich recenzi.

V Nanoleaf se ale nezaměřují jen na to, aby byly žárovky chytré. Záleží jim totiž i na designu a hlavně pak na úspoře, a to jak elektrické energie a tím i vašich peněz, tak samozřejmě i životního prostředí. Nanoleaf Smart Ivy LED je totiž nejúspornější chytrá žárovka na světě, přitom nabídne světelný tok 800 lumenů. Když už jsme u těch údajů, je důležité zmínit, že obě žárovky jsou jen 7,5wattové, ale svítí jako běžné žárovky s příkonem 60W.

Co je v balení?

Obvykle se v recenzích balením moc nezaobírám, přeci jen to zase tak zajímavé není. U Nanoleaf Smarter Kit je ale podle mého názoru důležité si vyjmenovat, co všechno ve stylové krabičce najdete. V první řadě je tu hned dvojice LED žárovek Nanoleaf Smart Ivy, které jsme si výše už trochu popsali. Dále zde najdeme jeden Nanoleaf Hub a k němu plochý, černý kabel s micro-USB pro nabíjení, dva USB adaptéry (jeden pro EU a jeden pro UK zásuvky) pro napájení hubu a nakonec i Ethernetový kabel pro připojení hubu k Wi-Fi routeru. Kromě výše vyjmenovaného je v balení i návod a nakonec i jednostranný leták popisující vše potřebné, a to jak Kit zapojit a jaké funkce žárovky nabízejí.

Nanoleaf Smarter Kit 1

Jak to celé funguje?

Zapojení Kitu, tedy všeho, co je v balení, je opravdu jednoduché. Stačí zašroubovat žárovky do světla, kam potřebujete, hub připojit pomocí ethernetového kabelu do routeru a samozřejmě i do zásuvky, aby se napájel, stáhnout oficiální aplikaci Nanoleaf z App Store, zapnout obě světla se žárovkami, kliknout na trochu, ale zároveň elegantně skryté tlačítko na hubu a máte hotovo. Vše se totiž samo pospojuje a vy jen můžete začít ovládat žárovky přes zmíněnou aplikaci na iPhonu nebo dokonce i hlasovými příkazy přes Siri.

Nanoleaf Smarter Kit 5
Nanoleaf Smarter Kit 3

Oficiální Nanoleaf aplikace

Jak už jsem zmiňoval v odstavci výše, žárovky se ovládají přes Nanoleaf aplikaci, kterou stáhnete zdarma z App Store. V té si můžete vytvořit jednotlivé místnosti a přidat do nich jednu nebo více žárovek. Ovládat tak pak můžete rovnou celou místnost nebo klidně i jen jednu konkrétní žárovku v ní. Žárovky můžete zapínat a vypínat nebo jim nastavovat úroveň jasu v procentech.

Vytvářet si v aplikaci ale můžete i scény. V těch jde o to, že si předem nadefinujete, jak moc bude jaká žárovka při jaké scéně svítit nebo jestli se vypne/zapne. Pro lepší představu uvedu svůj vlastní příklad: Nastavil jsem si, že když jde moje přítelkyně spát, což je v drtivé většině případů tak minimálně o hodinu dříve než já, tak se světlo v našem pokoji ztlumí na 15%, abych já ještě něco viděl a ona mohla (skoro) nerušeně usnout. Užitečná je ale třeba i scéna „Odcházím“, ve které nastavíte, aby se při vašem odchodu vypla úplně všechna světla ve vašem domě/bytě. Tím tak máte zaručeno, že jste někde nenechali rozsvíceno. Scény je možné i naplánovat, tedy že se v určitý čas (klidně i opakovaně) nějaká aktivuje.

Nanoleaf Smarter Kit App 1
Nanoleaf Smarter Kit App 2
Nanoleaf Smarter Kit App 3

Popravdě mi ale oficiální Nanoleaf aplikace moc nevyhovovala. Není špatná, ale podle mě by mohla být trochu lépe vyřešená – mohla by podporovat 3D Touch na ikoně aplikace, protože v tomto případě by se to doopravdy hodilo a mohla by nabízet widget do oznamovacího centra, odkud by bylo možné žárovky rychle zapínat nebo vypínat.

Nyní ale, po příchodu iOS 10 a nové aplikace Home, je možné se aplikaci Nanoleaf v podstatě vyhnout. Aplikace Home je totiž naprosto skvělá a posouvá ovládání HomeKit příslušenství na úplně jinou úroveň, tedy alespoň v případě Nanoleaf tomu tak rozhodně je. V iOS 10 totiž i přímo na uzamčené obrazovce můžete zespodu vysunout ovládací centrum, odkud můžete ovládat všechny žárovky (i další HomeKit příslušenství), upravovat jim plynule jas pomocí 3D Touch a dokonce aktivovat i scény. I v samotné aplikaci Home se žárovky ovládají lépe a vše je tak nějak přehlednější. Pár nevýhod ale přeci jen Home má – nelze žárovkám aktualizovat firmware a nelze například ztlumit světlo na Hubu. Stále tak je potřeba mít oficiální Nanoleaf aplikaci nainstalovanou, ale používat jí v podstatě nebudete.

Nanoleaf Smarter Kit Home 3
Nanoleaf Smarter Kit Home 4
Nanoleaf Smarter Kit Home 2

Chytrá i s obyčejným vypínačem

Teď se dostáváme k jedné obrovské výhodě a vlastně i k tomu, proč jsou žárovky od Nanoleaf jiné, než jejich konkurence a proč byste si zrovna za ně měli připlatit. Nanoleaf má totiž patentovanou jednu opravdu zajímavou technologii.  Intenzitu jejich žárovek je totiž možné upravovat i obyčejným vypínačem, který máme všichni doma. Stačí totiž zapnutou žárovku rychle vypnout a zase zapnout pomocí běžného vypínače a její intenzita se začne automaticky snižovat. V momentě, kdy dosáhne vámi požadované úrovně, stačí jí opět rychle vypínačem vypnout a zapnout, čímž se snižování intenzity zastaví. Z toho vyplývá, že k nastavení jasu žárovky není vůbec potřeba žádná aplikace, žádný hub ani chytrý telefon, ale prostě jen obyčejný vypínač. Možná to není nejrychlejší způsob, ale je hodně zajímavý a je opravdu důležitý, na což se zaměříme více níže.

Obyčejným vypínačem je ještě možné aktivovat Noční mód. Rychlým zapnutím + vypnutím + zapnutím se žárovka nastaví na 5% jasu, což je v podstatě minimum. Noční mód je skvělý, když se jdete koukat na film nebo třeba když chcete mít s přítelkyní romantický večer.

Nanoleaf Smarter Kit 4

Jen jedna nevýhoda (prozatím)

Zpočátku jsem jako obrovskou nevýhodu viděl, že je nutné stále žárovky ovládat iPhonem, který úplně pokaždé u sebe nemáte. Po čase jsem ale zjistil, že jsem si jen pořádně nenastudoval, co všechno vlastně Nanoleaf Smarter Kit umí a že díky patentované technologii, lze jejich ovládání kombinovat – jednou je můžete ovládat hlasem (přes Siri), jednou přes aplikaci na iPhonu a jindy zase obyčejným vypínačem.

Jedna nevýhoda se ale přeci jen najde. Prozatím je totiž možné chytrou žárovku ovládat jen přes iOS aplikaci, což ve velké domácnosti někdy není možné splnit. Je totiž potřeba, aby každý, kdo chce žárovku vzdáleně ovládat, měl iPhone, na Android totiž aplikace neexistuje. Možná si říkáte, koho na magazínu o Applu zajímá nějaký Android, ale pokud nežijete sami nebo u vás doma všichni nepoužívají výhradně Apple produkty, může nastat trochu problém. Na druhou stranu vždy v případě Nanoleaf Smarter Kit mohou přijít k vypínači a zvýšit jas žárovky rychlým vypnutím + zapnutím, jen ten „trik“ musejí znát, jinak si totiž nerozsvítí. Dobrou zprávou ale je, že Nanoleaf chystá i verzi pro Android a to prý již brzy, takže i tento problém bude vyřešen.

Nanoleaf Smarter Kit FB

Resumé

Na závěr už vlastně ani není co říct. Vše bylo tak nějak popsáno v těch několika stovkách slovech nahoře. Popravdě mi Nanoleaf Smarter Kit přijde skvělý a moc mu není co vytknout. Nedokáži si představit žárovku, bez uvedené patentované technologie, kdy by se nedala ovládat i pomocí vypínače. V takovém případě by bylo nutné žárovku ovládat jen smartphonem, což je docela omezující, ale není to případ Nanoleaf. Co nemusí každému sednout, je vzhled žárovek, který je sice na jednu stranu zajímavý, ale na stranu druhou se nemusí každému do bytu nebo domu hodit. Pokud vás ale láká vybavit si byt nebo třeba jen jednu místnost chytrými žárovkami, pak Nanoleaf Smarter Kit určitě doporučuji, protože lepší alternativu, jejíž ovládání můžete kombinovat, byste nenašli. Navíc Hub, který k žárovkám dostanete, podporuje Phillips Hue, GE, Cree, tedy konkurenční žárovky, které si můžete kdykoli přikoupit.

Nanoleaf Smarter Kit FB 2

Dnes nejčtenější

.