Zavřít reklamu

iOS 10 iconiOS 10 přináší pro někoho velké změny, pro jiné možná naopak málo novinek, tedy co se užitečných funkcí týká. Například novinky v iMessage v podobě samolepek a možnosti kreslení vypadají sice zajímavě, ale všichni víme, že nás po čase omrzí a určitě bychom bez nich dokázali přežít. Někomu se může zdát, že iOS 10 v podstatě přináší jen samé zbytečnosti a nové podoby něčeho, co tu již bylo a bezproblémově fungovalo. My jsme si v redakci oblíbili ale hlavně ty, které nejsou tak velké, za to ale poměrně užitečné.

1) Intenzita svítilny
iOS 10 vůbec poprvé umožňuje měnit intenzitu svítilny, a to pomocí 3D Touch, tudíž jen na nových iPhonech 7 a 7 Plus, ale samozřejmě také na starších iPhonech 6s a 6s Plus. Jde o užitečnou novinku, kterou osobně využívám poslední týden poměrně často, a to když nechci, aby iPhone svítil zbytečně silně, když už například někdo spí a já se kolem něj plížím, ale potřebuji vidět na cestu.

iOS 10 svitilna

2) Večerka
Zcela nová funkce Večerka, známá také pod názvem Asistent probouzení, se možná může někomu zdát jako zbytečnost, ale jiným, kteří mají podobně jako já problém dokopat se večer včas do postele, může dobře posloužit. Zbytečně byste hledali nějakou lepší aplikaci v App Store a pokud je pro vás důležité si trochu zkorigovat spánek, pak je Asistent probouzení pro vás jako dělaný.

Vecerka iOS 10

3) In-line videa v Safari
Dost možná jste o této novince v iOS 10 ještě neslyšeli a ani se není čemu divit, protože se o ní skutečně téměř nemluví. V Safari je od iOS 10 možné přehrávat videa v tzv. in-line režimu, což znamená, že pokud je například nějaké video v našem článku, bude se přehrávat přímo na stránce a vy uvidíte i text článku. V iOS 9 je možné videa přehrávat jen na celou obrazovku. Pokud je zmenšíte, tak se automaticky zastaví. V iOS 10 jejich přehrávání pokračuje. Jak novinka funguje v praxi nejlépe uvidíte na videu níže.

4) Fotoaparát se kamarádí s hudbou
Prkotina, nad kterou by někdo jen mávl rukou, ale osobně jsem za ní rád a věřím, že i spousta dalších uživatelů. Když v iOS 10 přehráváte skladbu například z Apple Music a do toho otevřete aplikaci Fotoaparát, protože si chcete něco rychle vyfotit, tak se hudba konečně nezastaví. V iOS 9 se totiž na nových iPhonech vždy přeruší a pokračuje, až když fotoaparát zase zavřete.

hudba fotoaparat iOS 10

5) HomeKit
Pro mnohé prozatím velká neznámá, ale pro mě, jako pro někoho, kdo začal používat chytré produkty podporující HomeKit, je nová stejnojmenná aplikace v iOS 10 něco skvělého. Je totiž mnohem intuitivnější, než aplikace k produktům od výrobce a hlavně podporuje 3D Touch zkratky a lze například upravovat jas žárovky přímo z Ovládacího centra.

HomeKit iOS 10 1 HomeKit iOS 10 3 HomeKit iOS 10 2

6) Mail
Aplikaci Mail používám denně a i když pro některé je možná nepoužitelná, mně pro běžné čtení a odepisování na e-maily stačí. U předchozího iOS 9 mě ale neuvěřitelně iritovalo, že se ve vláknu nezobrazovaly odeslané zprávy, přitom na Mailu v OS X se zobrazují. Od iOS 10 je ale aplikace Mail jiná. Funguje hodně podobně jako chatovací aplikace, tedy že řadí nejnovější emaily dolů a hlavně ukazuje i odeslané zprávy.

Mail iOS 10

7) Vylepšené tlačítko pro návrat do aplikace
Tlačítko, které sice známe již z iOS 9 a je opravdu užitečné, protože šetří náš home button i čas, ale mělo jeden hlavní nedostatek – skrývalo ikony pro signál, Wi-Fi nebo 4G a nebylo tak možné vidět, jestli se například něco načítá přes data nebo jestli se iPhone neodpojil od Wi-Fi. V iOS 10 to Apple vyřešil a tlačítko pro rychlý návrat do aplikace zmenšil, vylepšil a nově se vedle něj vejdou všechny ikony, které v iOS 9 skrývá.

iOS 10 back

8) Sdílení poznámek
Také jedna z mála známých novinek. V iOS 10 a vlastně i v macOS 10.12 je nově možné spolupracovat na jedné poznámce s jinými uživateli. Stačí poznámku vytvořit a odeslat ostatním pozvánku například přes Messenger nebo WhatsApp. Kolaboraci můžete potvrdit i na iCloudu, takže vlastně na jedné poznámce s vámi může pracovat kdokoli, kdo má Apple ID a ani nemusí mít žádný produkt od Applu. Spolupráce na jedné poznámce se hodí zejména na společné projekty do školy nebo v práci.

Poznamky iOS 10

9) Raise to wake
Je pravda, že o této novince se rozhodně mluvilo a ne málo, ale byl by hřích jí nezmínit, protože je rozhodně jedna z nejužitečnějších. Na nových iPhonech (6s, 6s Plus a SE) je od iOS 10 možné rozsvítit displej jen tím, že jej zvednete například ze stolu směrem nahoru k očím. Telefon pozná pohyb, jak jej zvedáte a automaticky rozsvítí displej, tudíž vidíte notifikace, aniž byste museli mačkat jediné tlačítko. Občas se ale displej rozsvítí, i když to vůbec nechcete, například v momentě, kdy vezmete telefon ze stolu a dáváte jej do kapsy. Doufáme ale, že Apple do finální verze iOS 10, která vyjde až na podzim, funkci ještě trochu doladí.

Raise to wake iOS 10

10) Rychlé odhlášení reklamních e-mailů
A poslední funkcí, o které se moc nemluví, ale dost se hodí, je možnost se v aplikaci Mail rychle odhlásit z reklamních e-mailů neboli z newsletterů. Pokud vám totiž přijde e-mail například z nějakého e-shopu, ve kterém vám nabízejí své produkty a takových e-mailů vám přijde denně několik, je nejlepší si je všechny odhlásit. A právě na to Apple v iOS 10 vymyslel funkci, kdy jen stačí kliknout na jedno tlačítko a rychle vás z newsletterů odhlásí, aniž byste se museli o něco dalšího starat nebo složitě hledat tlačítko schované někde v mailu. Stačí jeden klik a už vám reklamní e-maily chodit nebudou.

odhlaseni newsletteru iOS 10

Dnes nejčtenější

.