Zavřít reklamu

iOS 10 lock screen rise to wake iconV pondělí představený iOS 10 přináší tunu novinek a vychytávek. Jedna z nich je i funkce Raise to Wake, která zajistí, že se iPhone automaticky rozsvítí, když jej zvednete například ze stolu směrem k očím. Funkce je to opravdu užitečná, protože aniž byste cokoli mačkali, vidíte okamžitě všechny notifikace. Jenže spousta uživatelů po nainstalování iOS 10 zjistila, že jim funkce Raise to Wake na jejich iPhonu nefunguje. Apple totiž o novince neprozradil mnoho a ani nikde na stránkách se o ní nedozvíte nějaké podrobnosti. Nezbývalo ním tak nic jiného, než zkoušet a ptát se jiných uživatelů.

Někteří z vás jste nám psali e-maily i do komentářů pod články, že vám funkce na vašich konkrétních modelech nefunguje a někteří naopak, že ano. Všechny sesbírané informace od čtenářů a dokonce i ze zahraničních magazínů prozrazují jediné – funkce Raise to Wake funguje jen na iPhonu 6s, 6s Plus a na iPhonu SE.

Funkce má řešit především ten problém, že Touch ID 2. generace na iPhonu 6s a 6s Plus je neuvěřitelně rychlé, a tak uživatelé mnohdy ani nestíhají si notifikace prohlédnout a musí si dávat pozor, aby v určitých situacích, když chtějí notifikace vidět, stiskli buďto postranní power tlačítko nebo home button jiným prstem, než mají naskenovaný, případně nehtem. Zmíněný problém se právě Apple rozhodl vyřešit a díky nové funkci si tak uživatelé zobrazí notifikace jen tím, že zvednou iPhone k očím.

Jenže iPhone SE nemá nové Touch ID druhé generace, ale pořád to staré, které najdeme v iPhonu 6 a 5S. Proč tedy i na něm funguje Raise to Wake? S velkou pravděpodobností je to kvůli tomu, že disponuje procesorem Apple A9, který má v sobě integrovaný koprocesor M9, jenž umožňuje například i to, aby Siri naslouchala příkazu „Hey Siri“ i v momentě, kdy iPhone není připojený k napájení. Právě nový koprocesor spolu s ostatními senzory novou funkci Raise to Wake obstarává.

Nicméně nevěšte hlavu, nová funkce není taková výhra, jak by se mohlo na první pohled zdát. Samotnému se mi totiž nesčetněkrát za den stane, že se iPhone rozsvítí i v momentě, kdy to vůbec nechci a i když zase po chvíli zhasne, stejně má časté rozsvěcování displeje vliv na výdrž baterie. Funkce navíc není ještě doladěná k dokonalosti, a tak se vám stane, že zvednete mobil, displej se rozsvítí, vy například zesilujete skladbu posuvníkem na displeji a v tom displej zhasne, i když posouváte posuvníkem. Displej tedy ignoruje, že na něm něco děláte. Je však důležité brát v potaz, že jde o první betu, do září je ještě daleko a věřím, že během léta doladí Apple funkci k dokonalosti.

iOS-10-raise-to-wake

Dnes nejčtenější

.