Zavřít reklamu

iOS 10 iconUž zítra v 19:00 našeho času začne v Bill Graham Civic Auditoriu velice očekávaná Wolrdwide Developers Conference (WWDC), na které Apple kromě nového OS X, watchOS, tvOS představí také další generaci mobilního operačního systému iOS, který tentokrát bude mít označení iOS 10. Už několik týdnů unikají samotnému Applu informace, které nám říkají, jaký by měl mít nový iOS funkce, novinky a vychytávky. I díky mnoha analytikům vám můžeme přinést seznam několika novinek, které Apple pravděpodobně zítra představí.

Redesign systému

Zatím skoro téměř každá hlavní iOS verze se dočkala několika několika designových změn. Nemělo by tomu být jinak ani v případě iOS 10. Podle dostupných informací by měl být systém ještě více barevný. Uznávaný Mark Gurman řekl, že se také dočkáme přepracovaných notifikací, které by mohly měnit barvu podle ikony aplikace. Vše naznačuje také tomu, že Apple vyslyší přání všech a nově budeme mít možnost si přizpůsobit Control Center, do kterého nyní budeme moci vkládat tlačítka například pro vypnutí mobilních dat.

Inteligentnější a lepší Siri

Oproti chytrým kartám Google je virtuální asistentka Applu, Siri poněkud omezená. Apple v průběhu let drobně vylepšil Siri a v iOS 9 se dočkala poněkud zásadních nových funkcí. Jak Apple plánuje zlepšit Siri zatím není jasné, ale společnost podle všeho pracuje na Siri SDK, které by umožnilo integrovat hlasovou asistentku Applu i do aplikací třetích stran. Podle dostupných informací Apple vyvíjí Siri SDK opravdu dlouho, ale vždy se bál, že by mohlo SDK narušit bezpečnost samotného systému a ten by se tak stal více zranitelný. Nyní již prý všechno Apple vyřešil a Siri nyní bude téměř v každé významné aplikaci. Pokud si vyžádáte informace například o počasí, nebude Siri závislá pouze na předinstalované aplikací Počasí od Applu. Již Uber dříve naznačil, že se něco takového chystá, protože na svém Facebooku napsal status, že brzy si na iPhonu přivoláme taxík pouze svým hlasem. Jak bude Siri SDK fungovat se opravdu dozvíme až zítra.

Samostatná HomeKit aplikace

Jednotná, Applem navržená aplikace HomeKit, byla uživateli žádána od doby, kdy byla technologie představena a zdá se, že Apple prosbu vyslyší a do iOS 10 přinese plnohodnotnou aplikaci HomeKit. Existuje mnoho aplikací třetích stran, které nabízejí větší kontrolu a přizpůsobení s mnoha zařízeními pro chytrou domácnost. Například “Yonomi” je bezplatná aplikace, díky které si můžete ovládat většinu zařízení ve své chytré domácnosti. Přesto některé aplikace mají mnoho chyb a nejsou příliš odladěné, to by měl vyřešit HomeKit od Applu.

Předělané Apple Music

Je poněkud překvapivé, že rok po vydání Apple Music bychom se měli dočkat redesignu zmiňované služby. Nový design prý bude klást důraz na černou a bílou barvu, které nahradí aktuální barevný a průsvitný vzhled. Vše by tak mělo být čistší, minimalistické a jednoduché. Například zobrazení náhledu alba již nebude měnit barvu podle určitého umělce. Designéři se prý snaží o to, aby vyplnil co největší část rozhraní obrázek alba, aby tak byly barvy co nejméně použity. Také se dočkáme mnoha 3D Touch zkratek. Obrovských inovací by se měla dočkat i záložka „pro Vás“, která by měla být ještě mnohem více intuitivní.

Vylepšená aplikace Fotky

Budeme upřímní, aplikace Fotky je podle několika názorů noční můra. Prostředí je trochu matoucí a aplikace je poněkud omezená co se funkčnosti týče. Do fotografií bychom nově měli mít možnost do fotografií přidávat text, šipky nebo různé samolepky. Také by měl být zvýšen počet filtrů. Tím by Apple nahradil několik desítek aplikací, které na App Store nalezneme.

Schopnost odstranit aplikace

V iOS nalezneme několik aplikací, které mnoho uživatelů nevyužívá a aplikace tak zbytečně zabírají místo v našem iPhonu. Předinstalované aplikace v současné době nelze odinstalovat a jediná možnost je aplikace schovat do jedné složky. Očekává se, že v iOS 10 budeme mít možnost odinstalovat nebo alespoň oficiální cestou skrýt předinstalované aplikace, které nevyužíváme. Apple při představování iPhonu 6S nepřímo naznačil, že bychom se novinky měli dočkat už v iOS 10.

Vylepšené iMessage

Aplikace jako je WhatsApp, Facebook Messenger nebo Telegram nabízejí desítky populárních funkcí, které by mohla služba iMessage pouze závidět. Podle nejnovějších informací bychom se měli dočkat úplně nových funkcí, včetně posílání peněz. Podle dostupných informací představí Apple na WWDC i iMessage pro Android.

Nové emotikony

Unicode Consortium schválilo 72 nových emotikonů, které budou zahrnuto v Unicode 9, jenž má sdružení vydat přesně 21. června. Nová verze Unicode je pro nás, jakožto pro Apple uživatele, důležitá především proto, že nových smajlíků, které budou schváleny uprostřed léta, se dočkáme i v nadcházejícím iOS. Letos by tomu samozřejmě nemělo být jinak a nových 72 smajlíků se dočkáme i v iOS 10. Přehled emotikon naleznete zde.

Vylepšený lock screen

Přepracování by se měla dočkat i uzamčená obrazovka. Mezi nové funkce patří například rychlé nastavení Apple Watch nebo bychom měli mít možnost na uzamčenou obrazovku vložit widget počasí.

Datum vydání a kompatibilita

První beta verze iOS 10 by měla být k dispozici ihned po skončení WWDC. Dostupná bude zatím pouze pro majitele účtu Apple Developer a později by měl Apple vydat i takzvanou Public Betu. Finální verze pro všechny by měla být vydána zhruba týden před představením nového iPhonu 7 a iPhonu 7 Plus.

Co se týče kompatibility, iOS 10 by měl být dostupný pro iPhone 5 a novější. Vypadá to, že novou verzi již nedostane iPhone 4S.

Všechny výše uvedené body jsou pouze krátký výčet vylepšení, které by měl zítra Apple představit. Je pravděpodobné, že vylepšení se dočká i 3D Touch, Find my iPhone, Apple Pay, Apple Maps nebo také iCloud. My samozřejmě zítra budeme pečlivě WWDC sledovat a budeme vás ihned informovat o představených novinkách.

ios 10 fb

*Zdroj: iPhoneHacks.com

Dnes nejčtenější

.