Zavřít reklamu

Tim Cook laugh iconTim Cook to neměl, a stále pravděpodobně nemá, v Applu lehké. Nastupoval do rozjetého vlaku, který byl na absolutním vrcholu. Navíc nahrazoval muže, který byl ztělesněním značky a celosvětovou ikonou. Po smrti Steva Jobse měl nelehký úkol zastoupit právě jeho. I přes to, že to byl právě Jobs, který si Cooka vybral, i tak to neměl vůbec jednoduché. Vypadá to, alespoň z hlediska hodnocení ředitelů na serveru Glassdoor, že se této role zhostil více než dobře. Dle žebříčku hodnocení amerických CEOs obsadil 8. místo, mezi dravou konkurencí.

Američané milují, když mohou něco, nebo někoho, hodnotit. Tzv. approval rating mají pravděpodobně na úplně všechno. Od prezidenta, přes kongres, jednotlivé ministry, politiky, politické strany, kongresmany, společnosti, restaurační zařízení, výrobky a tak dále. Každý rok se tradičně koná také hodnocení ředitelů amerických společností. Toto hodnocení sestavuje server Glassdoor, což je něco jako Facebook a Heureka dohromady. Registrovaní uživatelé si mohou vyhledat jakoukoliv společnost/pracovníky a napsat jim (mimo jiné), hezky od srdce, jejich hodnocení. I přes to, že se dá tento systém poměrně snadno obejít a zneužít, každoroční žebříček 10 nejlepších CEO je prostě již tradicí. A Američané mají rádi žebříčky…

Pro tento rok se o prvenství zasloužil Bob Bechek, ze společnosti Bain&Company, která je jednou z největších konzultačních společností v USA. Následoval Scott Scherr (Ultimate Software) a Dominic Barton (McKinsey&Company). První pro nás známou osobností je v žebříčku 4. Mark Zuckerberg (Facebook), který si neumí zabezpečit své účty na sociálních sitích.

Další v pořadí jsou Jeff Weiner (LinkedIn), Marc Benioff (Salesforce), Sundar Pichai (Google) a konečně pak na 8. místě, Tim Cook. Top 10 uzavírá ředitelka společnosti vyrábějící kočičí krmení a ředitel společnosti zabývající se cloudovými službami, takže nic až tak zajímavého.

Podle serveru glassdoor Tim Cook disponuje téměř 96% approval ratingem od zaměstnanců, což je oproti loňskému roku nárůst o 2%. Pracovníci ho hodnotí jeho pozitivní přístup a profesionalitu, někteří si naopak stěžují na náročné pracovní podmínky. Nemůžeme ale očekávat nějaké brutálně upřímné hodnocení, jelikož se nehodnotí anonymně. Bohužel tato služba nefungovala ještě za dob Steva Jobse. Myslím si, že by toho bylo hodně k přečtení a pravděpodobně by se na žádných podobných žebříčcích neprosazoval. Ale možná právě proto byl tak geniálním ředitelem, leč v současné přecitlivělé době by měl se svým chováním problém.

Tim Cook

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.