Zavřít reklamu

iOS 9 Siri iconV minulém týdnu jsme vás aktivně informovali o tom, že se Apple chystá přijít na trh se zařízením konkurujícím Amazonu Echo a Google Home. Hlavní roli bude hrát hlasová asistentka Siri, která se podle nejnovějších informací dočká pořádného vylepšení. Minulý týden jsme psali, že Apple (konečně) plánuje vydání Siri SDK, tudíž budou moci vývojáři aplikací Siri implementovat právě do jejich počinů. Tato zpráva ovšem není to jediné, čeho se u Siri dočkáme nového. Apple totiž zakoupil Anglickou společnost VocalIQ, která se zaměřuje právě na inteligentní hlasové asistenty. A jsou v tom sakra dobří.

Lidé z VocalIQ prý vytvořili tak skvělý produkt, který je už teď lepší než všichni konkurenti Siri, takže jak Google Now, tak Amazon Alexa a Cortana od Microsoftu. Apple byl z jejich produktu tak unesený, že společnost koupil ještě předtím, než stihli dokončit a vydat svojí aplikaci do AppStore.

Ještě než Apple společnost koupil, udělali pro něj vývojáři z VocalIQ malý test. Postavili proti sobě Siri, Cortanu, Google Now a jejich vlastní produkt, který všechny totálně převálcoval. Test spočíval v tom, že se uživatelé asistentů ptali na různé otázky (a prý to byly reálné otázky, žádné strojově vytvořené věty, které dnes kvůli současným asistentům musíme používat) a ti pak předváděli co umí.

cortana

Představte si otázku „Najdi mi nejbližší čínskou restauraci s veřejným parkovištěm, wifi a která je navíc vhodná i pro malé děti“. Podobná otázka by dala zabrat víceméně každé hlasové asistentce, produkt VocalIQ však neměl sebemenší problém. Na podobné otázky dokázala tato asistentka odpovídat s 90% úspěšností, zatímco ostatní se pohybovali okolo 20%.

VocalIQ má nespočet výhod. Za prvé se dokáže učit daleko rychleji než Siri – například Siri za jeden týden zpracuje zhruba miliardu dotazů/úkolů. VocalIQ začal být lepší než Siri po 3000 dialozích. Dále si pak VocalIQ pamatuje kontext toho, co řešil. Takže když si například za hodinu rozmyslíte, že místo číny máte chuť na mexickou kuchyni a řeknete pouze „Najdi mi radši restaurace s mexickou kuchyní“, asistentka tak učiní a zároveň si bude pamatovat parametry z předchozí komunikace. Celý produkt má spoustu dalších výhod, které jsou podrobněji rozebrány ve zdrojovém článku.

Apple odmítl cokoliv týkající se Siri a této akvizice komentovat. Je tedy otázkou, jakou strategií se společnost vydá. Zda-li bude se bude jejich asistentka postupně zdokonalovat, nebo využije větší část VocalIQ. Celý tým, který na projektu pracoval, nadále pokračuje, jen patří pod společnost Apple. Uvidíme tedy, jak se tento nákup projeví v budoucnu a o jak moc lepší asistentku nakonec Apple bude mít, protože konkurence nespí, ba naopak. Potenciál je tu ovšem obrovský.

iDrop_SiriSexualAssaultHelp_01

Zdroj: Businessinsider

Dnes nejčtenější

.