Zavřít reklamu

Finder sad icon

Minulý týden jsme vás informovali o problému, který hlásí mnoho majitelů především 13″ MacBooku Retina z roku 2015. Majitelé si po aktualizaci OS X na verzi 10.11.4 začali stěžovat na to, že MacBook v náhodných časech jednoduše řečeno “zamrzne” a nejde s ním nic dělat. Uživatel problém musí vyřešit tvrdým restartem, který se provede podržením zapínacího tlačítka. Problém podle většiny vývojářů způsobuje Safari, které i když běží na pozadí může zamrznutí způsobit. Naštěstí existuje poměrně jednoduchý návod, který zamrzání OS X 10.11.5 nebo 10.11.4 vyřeší.

V redakci jsme měli stejný problém jak na MacBooku Pro, tak i na MacBooku Air. Po provedení níže uvedených kroků nám zatím MacBook Pro, který byl problémem postižen nejvíce, nezamrzl ještě ani jednou. MacBook Pro nám zamrzl vždy minimálně jednou denně. Řešením problému by mělo být zakázání WebGL v prohlížeči Safari. Nicméně je důležité podotknout, že vypnutí WebGL může ovlivnit rychlost načítání některých webových stránek.

Nejprve tedy otevřeme Safari a následně klikneme v menubaru na Safari -> Předvolby. Poté vybereme kartu Zabezpečení a odškrtneme možnost Povolit WebGL. Tím WebGL deaktivujeme. Od teď by vám už Mac neměl zamrzat.

osx zamrzani - oprava

Není přímo jasné, jak vážný problém zamrzání MacBooku je, ale i když Apple o problému ví, nevyřešil ho ani v nedávno vydané verzi OS X 10.11.5. Zajímavé je, že chyba se objevila až ve verzi OS X 10.11.4., kterou Apple vydal po březnové konferenci, na které byl představen iPhone SE a 9,7″ iPad Pro. Někteří čtenáři zahraničního webu se shodují, že WebGL je řešením, protože snižuje využití GPU Macu. Stále doufáme, že se Apple k problému co nejdříve vyjádří a sjedná nápravu v některém ze svých nadcházejících updatů.

sad_finder_fb

*Zdroj: Osxdaily.com

Dnes nejčtenější

.