Zavřít reklamu

13123288_10209212876338418_197662705322280083_oKlasické ráno, vstanu, dojdu si pro kafe a projíždím většinou nudné maily. U jednoho se ale zastavím, dostávám totiž pozvánku na event, kde bude vystupovat Brian Kralyevich, viceprezident Amazonu. Neváhám ani minutu a okamžitě si vše zapisuji do kalendáře. O pár týdnů později už před Brianem sedím a pečlivě naslouchám jeho zkušenostem, poznámkám a připomínkám o jeho životě a práci v Amazonu, abych následně vše sepsal a podělil se s vámi o tom, co Brian ve firmě pod velením Jeffa Bezose dělá a jak se k tomu dostal. Ostatně, jde o docela zajímavý příběh.

Brian Kralyevich vystudoval architekturu, kterou zbožňoval a chtěl se jí věnovat naplno. Po dokončení svých studií mu ale došlo, že to pro něj není to pravé, jelikož celý proces je podle něj strašně pomalý. Brian například přišel s nákresy, které někdo chtěl i zrealizovat, ale trvalo to třeba i několik let než se dostalo na samotné stavění projektu. Po té době ale na trhu už byly nové materiály, nové možnosti, to Brianovi vadilo, a proto začal hledat něco nového, něco, kde by využil své znalosti naplno, ale kde by zároveň nebyl omezen pomalým trhem a celkovým procesem. Proto s pár přáteli založil firmu specializující se na software a komunikaci, která se jmenovala Scenic Creative. Tam si ho ale zanedlouho vyhlédl samotný Microsoft, kde se Brian podílel na produktu, který je spoustě z nás známý: hudební přehrávač Zune. Ač Zune na trhu propadl a nikdy se z něj nestala schopná konkurence pro dominující jedničku na trhu v podobě iPodu, Brian z něho měl dobrý pocit. Do dnešního dne sám používá Zune HD, což je něco jako iPod Touch.

IMG_2743

V Microsoftu ale Brian moc šťastný nebyl, protože mu jednoduše neseděla kultura celé společnosti. Jak sám řekl, byly to pro něj hodně těžké roky. Proto neváhal, když mu v roce 2008 nabídla pozici v Londýně Nokia, kde se stal hlavním ředitelem pro design všech smartphonů. Zde měl na dohled Nokii N9. Nevím, zda si to pamatujete, ale Nokia N9 byla velice dobře hodnoceným telefonem od všech webů a i od uživatelů, kterým se dostal do ruky. Finská firma ale nezvládla shipping a tak se z N9 stal nejlepší telefon, který nikdy pořádně neviděl světlo světa, alespoň tak to řekl Brian. Byl to ale on, kdo přišel ze zaobleným předním sklem telefonu, které bylo elegantně vloženo do plastového a pevného krytu. Výsledkem byl příjemný unibody design. Brian byl ale z práce v Nokii nadšen. Nebylo mu to ale nic platné, jelikož se díky akvizici Nokie Microsoftem musel stěhovat zpátky do Seattlu, aby pracoval na Xboxu.

To pro něj představovalo další výzvu. Tato práce byla specifická, jelikož se Brian věnoval hlavně unikátnímu softwaru a hlasovému ovládání. Brian měl pod sebou několik týmů, které se věnovaly víceméně všemu, co se týká této populární herní konzole. Jeho oficiální pozice byla Executive Creative Director for Xbox. Brian práci v Xboxu miloval. Nedokázal si představit, že by odešel jinam. Jeho práce navíc přinášela ovoce, protože hlavně Xbox One je parádní produkt, který si majitelé nemohou vynachválit.

IMG_2747

Jednoho dne mu ale zazvonil telefon, kde na druhém konci volal někdo z Amazonu. Brian neměl zájem, ale Amazon ho nepřestal otravovat. Postupem času Brianovi došlo, že to Amazon myslí opravdu vážně, obě strany nakonec přišly na společnou řeč, a tak se z Briana stal Vice President of User Experience Design for Digital Products. To ho šokovalo. Nikdy si nemyslel, že by Brian získal obrovský rozpočet a hlavně volnou ruku u testování nových produktů, prototypů a projektů. Amazon je podle něj opak Nokie. Ta prý strašně dlouho pracuje na produktu, chce ho zdokonalit, ale už pak neumí produkt dobře prodat. Amazon na to jde opačně. Nebojí se na trh vydat spoustu produktů, které třeba klidně můžou propadnout, z následné zkušenosti se ale všichni poučí, aby připravili další verze, které už můžou na trhu uspět.

IMG_2752

Právě to Amazon zkouší i v poslední době, kdy na trh uvedl například velice úspěšné produkty jako Amazon Echo, Amazon Tap či Echo Dot, což jsou všechno reproduktory, které v sobě mají zabudovanou inteligentní asistentku, jako je Siri. Hlavně Amazon Echo je neuvěřitelně dobře a poměrně překvapivě vysoce prodávaný produkt. Tím ale rozhodně nebyl Fire Phone, kterému se všichni smějí, jelikož to byl naprostý propadák, který nemá v dnešní době obdoby. 3D technologie, která měla představovat revoluci, se u zákazníků neuchytila, ale to i díky nesmyslně vysoké začínající ceně telefonu.

IMG_2751

Brian dále mluvil o několika filozofiích, které v Amazonu pod jeho velením designéři praktikují. V Amazonu se prý hlavně neustále něco vytváří. Designér by proto totiž neměl o svém projektu jenom mluvit, ale hlavě ho vytvořit, třeba i jen první a jednoduchý prototyp. To je podle Briana o dost lepší, než když někdo přijde s perfektními nákresy, které jsou ale pro něj nepoužitelné do té doby, než si na to Brian sáhne. Právě takto prý začala řada úspěšných produktů, jako jsou Kindle Fire Tablets, klasické ereadery Kindle nebo Fire TV.

Co je ale tím hlavním, co popohání Amazon kupředu? Podle Briana jsou to čtyři hlavní body. Za prvé, Amazon chce operovat pod světovým designovým studiem, které bude pracovat se svým vlastním designovým DNA. Za druhé, Amazon chce vyvíjet produkty, které zlepší uživatelům život. S tím souvisí i fakt, že Amazon chce být společností, která je posedlá svými zákazníky, pro které chce udělat úplně vše. Za třetí, Amazom se chce rychle přizpůsobovat a reagovat na vývy a feedback zákazníků. Za čtvrté, Amazon se nechce bát dělat chyby a učit se od svých zákazníků. Toto jsou hlavní body, které z Amazonu podle Briana dělají špičkovou firmu a které ho každý den motivují k práci.

IMG_2745

Celkově mě Brian okouzlil. Mluvil opravdu chytře, jednoduše, ale opravdu efektivně. Má obrovské zkušenosti, pracoval na spoustě produktů, které skutečně změnily náš svět.

Dnes nejčtenější

.