Zavřít reklamu

Apple Watch nylon iconApple Watch mají za sebou první rok prodejů a o tom, jakou před sebou mají budoucnost, jsme vás informovali minulý týden, kdy se na toto téma vyjádřil Jony Ive. Magazín Time ovšem včera přišel s další zajímavou informací, týkající se Apple Watch. A to jakou roli sehrál Steve Jobs při vzniku tohoto produktu, který je „nejmladší“ z celé produktové řady Applu. Článek přináší zajímavé informace z pozadí celého vývojového procesu, které zjistil autor Tim Bajarin od zaměstnanců, kteří se na vývoji Apple Watch podíleli.

Úplně prvotním podnětem, který později vykrystalizoval ve vývoj Apple Watch, byl Jobsův požadavek na vymyšlení zařízení, které by vytvořilo jakési spojení mezi pacienty a poskytovateli zdravotnických služeb. Toto zadání bylo inspirováno Jobsovou vlastní zkušeností s dlouhodobým léčením rakoviny slinivky, se kterou začal v roce 2004, a na kterou pak v roce 2011 zemřel.

Během celé doby léčení byl pak zhrozen celkovou podobou systému, jakým fungovala komunikace mezi pacienty a zdravotnickým personálem/zařízením. Zejména co se týče aktuálnosti jednotlivých dat, a jejich zpřístupnění pro jednotlivé poskytovatele zdravotnických služeb. Proto chtěl přijít s platformou, která by umožnila naprosto jednoduché spojení mezi pacienty a lékaři, se všemi důležitými informacemi dostupnými na vyžádání.

V posledních letech můžeme sledovat, jak se Apple čím dál více soustředí právě na tyto aplikace, o kterých Jobs dříve uvažoval. Nadstavba HealthKit byla vydána v roce 2014 a umožnila developerům vybudovat aplikace na monitoring stavu pacientů. V roce 2015 pak Apple vydal ResearchKit, který umožňuje vývoj dalších medicínských aplikací pro ekosystém Applu, využívající jak iPady, tak iPhony a nově i Apple Watch. Minulý měsíc pak Apple vydal CareKit iOS, který umožňuje vývoj aplikací na permanentní sledování měřených hodnot pacientů, tudíž doktoři disponují nejaktuálnějšími informacemi, které mohou mít. Celé snažení Applu v tomto směru je tedy na velmi dobré cestě. Důležité ovšem je, aby se tyto služby rozšířily do celého světa. My v České Republice a na Slovensku ale máme pravděpodobně na nějaký čas smůlu, ostatně jako u většiny podobných funkcí Apple zařízení, které u nás nefungují. Ale možná jednou…

Steve-Jobs-Apple-Watch

Zdroj: Macrumors9to5mac

Dnes nejčtenější

.