Zavřít reklamu

logo-apple
Apple v Číně ztratil ochranou známku „iPhone“. Ano, je to pravda, po velmi dlouhých soudních tahanicích je nakonec spor u konce, a Apple z něj nevyšel jako vítěz. Ochranná známka se tak může objevit na produktu, který nemá s Applem nic společného. Vlastně se nejedná ani o žádný jiný konkurenční telefon. Právo na používání označení „iPhone“ dostala společnost, o které jste pravděpodobně nikdy neslyšeli, a která se ani nevěnuje mobilní technice. Toto označení se tak bude nově objevovat například na kabelkách.

Ano, jakkoliv nesmyslně to zní, je to pravda. Čínská společnost Beijing’s Xintong Tiandi Technology může nadále používat označení „iPhone“ na svém sortimentu, který se skládá z kožených taštiček, kabelek, obalů na telefony a dalšího podobného sortimentu. Soudní spor o používání značky začal už v roce 2012, kdy Apple bojoval o exkluzivní právo na trademark „iPhone“. Úřad zajišťující dohled nad ochrannými známkami společně se soudem pak na konci března rozhodli, že Apple toto výsostné právo nedostane, a společnost Beijing’s Xintong Tiandi Technology tak může toho označení používat dál.

Apple v Číně zažádal o registraci ochranné známky „iPhone“ v roce 2002, ale žádost byla uznána až v roce 2013, pod kategorií elektronické a vědecké zařízení. V roce 2007, tedy v době kdy v USA vyšel první iPhone, zažádala Čínská společnost Beijing’s Xintong Tiandi Technology o zaregistrování ochranné známky „IPHONE“. Za 3 roky byla uznána v kategorii kožených výrobků.

Čínské úřady nevyhověly Applu z důvodu, že v době kdy čínská společnost žádala o uznání ochranné známky, Apple nebyl oficiálně přítomen v regionu. iPhony se začaly v Číně prodávat až v roce 2009. Čínská společnost se prý bude snažit dále prosazovat svou produktovou řadu „IPHONE“ a doufá, že společně s Applem (!) budou nějakým způsobem spolupracovat. Zástupci Apple se ke všemu nijak oficiálně nevyjadřovali, ale je nepravděpodobné, že by s čínskou společností začali spolupracovat vzhledem k tomu, že toto privilegium má jen několik světoznámých společností.

iPhone 4 back FB

Zdroj: The Verge

Dnes nejčtenější

.