Zavřít reklamu

akg y50bt - icon

Spojit skvělý zvuk a ještě lepší design je opravdu velice těžké, bohužel ne každému výrobci se to povede. Jsme rádi, že se to opět povedlo původní rakouské firmě AKG, která působí na trhu od roku 1947. Vytvořila bezdrátová Bluetooth sluchátka AKG Y50BT, která vás zaujmou nejenom svým zvukem, ale především velice luxusním designem, který dostal cenu Red Dot Award 2015. Jak sluchátka dokážou tlumit okolní zvuk? Mají dobré basy? Nejenom tyto otázky vám zodpovíme v naší recenzi.

Unboxing
AKG Y50BT dorazila v černém, povedeném balení, které vám ihned dá najevo, že jste si zakoupili luxusní sluchátka. Celému balení dominuje průhledná strana, kde můžete svá sluchátka vidět ještě předtím, než celé balení rozbalíte. Uvnitř nalezneme samozřejmě sluchátka a pochopitelně dostatečně dlouhý kabel, který je zakončený 3,5mm jack konektorem. Dále se v krabičce nachází micro USB kabel, který slouží k nabíjení sluchátek. Také mě velice potěšil pěkný látkový pytlík, ve kterém můžeme AKG Y50BT přenášet. Nechybí ani návod, který nás provede i celým procesem spárování, ke kterému se ještě dostaneme.

akg y50bt - 1

Design
AKG Y50BT jsou dostupná ve třech barevných variantách, konkrétně v černé, modré a stříbrné. Měli jsme tu čest otestovat černou variantu se stříbrným pruhem, který nejenom z dálky působí opravdu luxusním dojmem. AKG Y50BT vám nabídnou kompletně uzavřenou konstrukci, kovový most mezi oběma sluchátky je zespodu pokryt polstrováním, tudíž jsou odolná a nikde vás neškrábou a netlačí. Vaše ucho pohltí velice příjemný textilní polštářek.

Na levém sluchátku nalezneme LED diodu a micro USB konektor, který slouží pouze k nabíjení. Pravé sluchátko má tlačítek mnohem více, konkrétně na něm nalezneme tlačítko, které slouží k ovládání hudby či přijetí hovoru. Vedle se pak nachází tlačítko pro regulaci hlasitosti, konektor pro kabelové připojení, tlačítko pro zapnutí nebo vypnutí sluchátek a LED diodu která nás informuje o spárování sluchátek nebo vybití. Oběma sluchátkům dominuje nápis AKG, který vidíte pouze při pohledu z blízka.

akg y50bt - 6

Pokud jde o váhu, byl jsem velice překvapen, když jsem zjistil, že AKG Y50BT jsou opravdu velice lehká. Při nošení na hlavě máte pocit, že vlastně žádná sluchátka ani nemáte. Po nasazení si může majitel jednoduše polohu každého sluchátka/reproduktoru nastavit tak, aby opravdu perfektně seděla na každém uchu. I když nejsou AKG Y50BT označována jako „sportovní sluchátka“ přesto například při běhu drží na hlavě opravdu skvěle a nestalo se mi, že bych je musel jakkoliv narovnávat.

Spárování
Spárování je jednoduché a zvládne ho opravdu každý. Jednoduše podržíme tlačítko na sluchátkách a LED dioda začne blikat a informovat nás, že AKG Y50BT jsou v režimu spárování – jsou tedy pro zařízení v okolí viditelné. Stačí jednoduše jít do nastavení Bluetooth ve vašem iPhonu a kliknout na název zařízení, o vše ostatní se iPhone postará a začne automaticky přehrávat všechny zvuky z iPhonu přímo ve sluchátkách. I když jsem měl svůj iPhone od sluchátek přibližně 30 metrů daleko, stále byl přehráván zvuk. To potvrzuje, že nemusíte mít svůj iPhone jenom ve své kapse, abyste slyšeli vaši oblíbenou skladbu.

Zvuk
Po několika minutách, co jsem držel AKG Y50BT v ruce jsem si říkal, že vypadají opravdu perfektně, ale pokládal jsem si otázku, jak hrají. Společnost AKG dokázala, že s přehledem umí dát dohromady výborný design a ještě lepší zvuk. Po zmiňovaném spárování jsem šel do aplikace Spotify a spustil oblíbenou skladbu. AKG Y50BT jsem nasadil na hlavu a doslova mi vyrazila svým zvukem dech. Jsem zvyklý na vysokou zvukovou kvalitu sluchátek a AKG Y50BT mou osobní, pomyslnou hranici bezproblémově překonala. Celému zvuku dominují především basy, které potěší i toho nejnáročnějšího uživatele. Skladby všech žánrů nebyly žádný problém, AKG Y50BT si poradila i s těmi nejnáročnějšími hudebními styly. Potenciál basů je obrovský a Y50BT zvládá i ty nejtěžší požadavky. Není myšleno, že je zvuk přebasovaný, ale basy jsou výrazné. Co se hlasitosti týče, AKG Y50BT hrají opravdu nahlas a dobrou zprávou je, že při té nejvyšší hlasitosti není zvuk nějakým způsobem zkreslený.

Za celou dobu testování jsem se nesetkal s jediným problémem, vše fungovalo opravdu perfektně. Zvuk nešuměl, ani nepraskal. Opět také záleží na kvalitě přehrávané skladby, máte-li skladbu v té nejvyšší možné kvalitě, bude samozřejmě přehrána perfektně.

akg y50bt - 3

Pokud posloucháte hudbu v hlučném prostředí, chcete samozřejmě, aby vás okolí při poslechnu vůbec nerušilo. Inženýři z AKG s touto myšlenkou pracovali a izolaci okolního zvuku zvládají AKG Y50BT perfektně. Vy neslyšíte, co se děje okolo vás a naopak okolí neslyší, co zrovna posloucháte.

AKG Y50BT mají ve svém těle i mikrofon, který funguje jednoduše po přijmutí hovoru tlačítkem na sluchátkách. Osoba na druhé straně vás slyší i pokud máte iPhone v kapse – vše díky zabudovanému mikrofonu v těle sluchátek. Musím říct že celková kvalita mikrofonu mě překvapila a pokud jste v tichém prostředí, nebudete mít sebemenší problém telefonovat i s pomocí AKG Y50BT.

Baterie
Je poněkud logické, že pokud jsou sluchátka v bezdrátovém módu, využívají baterii, která je v těle sluchátek. AKG Y50BT vydrží až neuvěřitelných 20 hodin – délka výdrže se odvíjí především od hlasitosti, na kterou hudbu posloucháte. Vybijete-li baterii, musíte ji pro bezdrátový poslech nabít, přes dodávaný micro USB konektor.

akg y50bt - 4

Resumé
AKG Y50BT potěší i toho nejnáročnější uživatele, který chce dostat luxusní design a perfektní zvuk, přesně to sluchátka splňují na jedničku. Potěší vás zejména velice příjemná basová linie, kterou doplňují perfektně vyvážené středy a basy. Další velkou výhodou je bezdrátová technologie Bluetooth, díky které můžete poslouchat vaší oblíbenou hudbu, aniž byste museli stále mít u sebe 3,5mm jack. AKG Y50BT si určitě najdou své uživatele, a to především i díky skvělé izolaci zvuku. Jediné, co může potencionální zákazníky odradit, je cena.

akg y50bt - 5

Dnes nejčtenější

.