Zavřít reklamu

3D touch iconApplu byl dnes udělen patent na vynález, který by umožnil touchpadu či dotykovému displeji simulovat nějakou texturu včetně její teploty. Například pokud by tam byl nějaký kov, plocha by byla studená. Patent byl původně podán již v roce 2013 a dostal název „Touch Surface for Simulating Materials.“ Objevuje se v dalších 62 patentech a zahrnuje podrobnosti o mechanismech, které by umožnily touchpadu či dotykovému displeji vytvarovat podobu textury a měnit teplotu.

Servopohon by umožnil alespoň části povrchu vibrovat a stimulovat hmatový vjem textury, hrubější povrch by pak byl zobrazen pomocí větších vibrací. Změnou vibrací v závislosti na tom, kde se prst právě pohybuje, by bylo možné simulovat i nepravidelné textury, například dřevo.

V kombinaci s pohonem, by mohlo sklo displeje měnit teplotu. Displej by tak mohl být buď chladný nebo teplý, v závislosti na zobrazované textuře. Stejně jako u jiných patentů je nepravděpodobné, že se této technologii v blízké budoucnosti dočkáme, pokud vůbec. Nabízí nám to však možnost nahlédnout do představ Applu o budoucí inovaci displeje. Už v roce 2012 zde byla zpráva o tom, že by se mohla tato technologie v iPadu třetí generace objevit, to se však nestalo.

patent_apple_display_displej

*Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.