Zavřít reklamu

JBL Under ArmourUnder Armour je americká značka která se proslavila před lety díky svému funkčnímu oblečení z něhož nejznámější jsou zřejmě kompresní trička a trenky. Postupně se na funkční prádlo nabalovalo čím dál tím větší množství produktů a poslední dobou máme možnost se od Under Armour obléct od hlavy až k patě. Značka se však nezastavila a kromě oblečení začala experimentovat také s fitness elektronikou a po svém vlastním sportovním náramku a váze uvedla ve spojení se značkou JBL také sluchátka, na která se dnes podíváme.

Když jsem se dozvěděl že jsou v USA již k dispozici sluchátka Under Armour, říkal jsme si, že když na kolo tak miluju spodní prádlo od této značky, musím okamžitě napsat kamarádům z českého Harman/Kardon a říct jim, ať mi jedny okamžitě pošlou a tak se stalo, že mi na stole přistála červená krabička, první v Evropě, na které byl nápis JBL Under Armour.

Kromě sluchátek najdete v balení navíc další sadu špuntů do uší v další velikosti, aby bylo zabezpečeno, že vám sluchátka do uší skutečně padnou, o to tady totiž jde především. Pokud se v značení JBL špuntů vyznáte, pak se jedná o velikosti 5 a 7.  Další součástí balení je stylový pytlíček z gumy s velkým logem Under Armour, který rozhodně potěší vzhledem k tomu, k čemu jsou sluchátka určeny jej totiž jistě využijete a navíc vypadá vážně dobře.

V balení najdete také micro-USB kabel sloužící k dobíjení sluchátek, která se dobíjí pomocí konektoru v ovládání hlasitosti, kde je ukryta také baterie. Ta zaručuje, že pokud budete sluchátka používat pouze pro poslech a nebudete využívat integrovaný mikrofon, budou vám na nejvyšší hlasitost hrát přes 7 hodin. Co potěší je fakt, že sluchátka mají podporu pro iOS 9.3 a tak vidíte stav baterie sluchátek přímo ve svém iPhone, což je rozhodně věc, která potěší.

JBL Under armour

Design a Technologie
Co se designu týká využívají sluchátka hned několik technologií, které získala společnost JBL od Yurbuds, které v loňském roce koupila. Díky tomu jsou sluchátka vybavena technologií Twist Lock, pomocí které je v podstatě zatočíte do ucha tak, že i když mírně zatáhnete tak nevypadnou, při běhání nebo jiném sportu to znamená, že skutečně nemáte šanci, aby vám sluchátka z uší vypadla. Má to však i jednu nevýhodu, tímto způsobem totiž uši dost utěsníte a tak si musíte dávat pozor aby se vám při běhání nebo jízdě na kole něco nestalo, protože sluchem okolí rozhodně vnímat nebudete. Twist Lock je skutečně tou nejdůležitější vlastností těchto sluchátek, protože vzhledem k jejich určení zaručuje, že nevypadnou ani těm nejextrémnějším sportovcům, kteří tráví víc času ze život hlavou dolů než nahurů.

JBL UA

Další technologií je Durable Build, která zaručuje odolnost proti vlhkosti, prachu a dalším věcem a přitom nijak neomezuje vlastnosti sluchátek jako takových. Komunikaci s iPhonem nebo jiným přehrávačem zaručuje Bluetooth 4.0, pomocí kterého můžete nejen poslouchat hudbu ale také volat, protože sluchátka mají mikrofon a trojici tlačítek na ovládání. Baterie při plném vytížení, tedy v případě že budete telefonovat vydrží zhruba šest hodin, pokud budete pouze poslouchat hudbu vydrží vám přes sedm až osm hodin poslechu přes Bluetooth.

Co mě trošku mrzí je fakt, že když už jsou to Under Armoury, tak zde chybí nějaká vychytávka přímo z dílny UA, tedy například obyčejný akcelometr který by počítal kroky nebo něco podobného, aby sluchátka zároveň fungovala také jako alespoň velmi základní sporttester. Za cenu za kterou se prodávají si myslím, že se sem ještě nějaká malička vychytávka mohla vejít, ale tak ok jsou to prostě sluchátka.

Na druhou jako alespoň nějaký bonus v podobě měření vaší aktivity přináší každé balení sluchátek redeem kód pro stažení aplikace MapMyFitness pro iPhone nebo Android. Aplikace jako taková je sice zdarma, ale roční členství stojí 29,99€ a právě toto členství získá každý majitel JBL Under Armour zdarma na celý rok.

IMG_0352

Zvuk z dílny JBL
Je důležité hned na začátek uvést dva fakty. Tím prvním je, že JBL nevyrábí stejná sluchátka bez loga Under Armour a tak nelze říct, že by cenu určoval fakt, že se na sluchátkách nachází logo. JBL má sice podobná sluchátka, ovšem s jinou velikostí měničů a hlavně se zcela jinými měniči. Druhým faktem je, že musíte umět sluchátka do uší správně nasadit, jinak nehrají dobře, respektive hrají příšerně.

Když sluchátka donesete domů, nechte je minimálně dvě nabití, tedy nějakých 16 hodin rozehrát a poté si je přesně podle přiloženého návodu strčte do uší. Správné nasazení poznáte tak, že když mírně zatáhnete za kabel, sluchátka vám z uší nevypadnou a drží pevně na místě. Skutečně stačí mít o půl centimetru sluchátka otočena nebo vystrčena a zvuk je zcela jiný než když vám utěsní zvukovod tak jak to JBL zamýšlelo. Vyhrajte si tedy s nasazením a ujistěte se podle fotek a návodu, že je máte nasazeny správně. Návod najdete také ve videu níže.

Normálně bych nad zvukem přimhouřil oko, přece jen jsou to sluchátka na sport a když se řítíte na svém Specialized Demo v Bike Parku z kopce je důležité že vám sluchátka drží v uších a něco slyšíte, rozhodně nemáte čas řešit výšky, středy a basy, ale to by sluchátka nesměla stát pět tisíc. To je cena za kterou prostě musí hrát minimálně dobře. Ale ok nějaký ten ohled přece jen brát musíme a tak jsme si nepouštěl zrovna Mariána Vargu, toho asi fakt na skejtu poslouchat nebudete.

Ze sluchátek se tedy ozývalo nové album od Rake, pár rapů včetně Danova oblíbeného Yung Leana (to je ten chlapec od kterého se HAHA Crew naučil styl) a samozřejmě také moje milované Awolnation, což je jak sami chlapci s oblibou říkají elektronický orchestr se skvělým zpěvákem v popředí a je to hudba kterou najdete například na bikerském videu Unreal, takže se ke sportu skutečně hodí.

Pokud si pustíte trošku větší divočinu je vše celkem v pohodě, zvuk je kvalitní ale nehledejte zde naprosté detaily a podání jako z vašich reproduktorů za desítky tisíc. Berte ohled na fakt, že jsou sluchátka Bluetooth a k určitému zkreslení dojde již z tohoto důvodu, ale jak říkám je vše celkem v pořádku. Rozhodně se dají poslouchat a na zvuk si zvyknete poměrně rychle.

Under armour JBL

Pokud si pustíte například Rap God od Eminema (ostatně kdo jiný by mohl nazvat track takto), budete mile překvapeni a nadšeni že zvuk je skutečně dobrý. Co mě však mile překvapilo je například track IANAHB od Lil Wayne, který je na začátku náročný na vykreslení všech tónů z kláves a musím s čistým svědomím říct, že zde sluchátka excelovala. Ježe je tu jedno ale. On totiž Lil Wayne nahrává v trošku jiném studiu než rapeři z ČR/SR a tak když si pustíte je, uslyšíte že sluchátka nemají až tak melodický zvuk který by dokázal nějaké ty chybky ve studiu vyhladit a každý tón vám v písničkách kde je například nějaký výrazný tón jako u Sharlotiny pecky Fajn, nebude se vám to líbit tak jak na vašich reproduktorech. Zkrátka sluchátka nedokáží příliš odpouštět a záleží dost na tom, jaký hudební styl a z jakého studia posloucháte.

Navíc jsem zjistil že na sluchátkách zní neuvěřitelně dobře filmy a tak když se budete vracet z Bike parku nebo třeba z Alp po víkendu plném zážitků a pádů, můžete si vychutnat film se skvělým zvukem, ten je v případě filmů skutečně excelentní. Pokud navíc jdete někam na jednání nebo víte, že budete běhat někde po venku, ale zároveň chcete mít možnost sluchátka strčit jednoduše do kapsy, jsou ideální a můžete si je vzít kamkoli kam jdete a pak je jednoduše strčíte i do té nejmenší kapsy u saka.

JBL-Under-Armour-headphones

Koupit nebo nekoupit?
Co mi u sluchátek přijde nejvíc otazné je cena, přece jen 169€, respektive nějakých pět tisíc korun je dost na to, že se jedná o sluchátka, která máte nosit na bike, snb, sk8 nebo na běhání, parkour a workout. Na druhou stranu vás ničím neomezují, výdrž baterie je rozhodně delší než výdrž vaší vlastní energie a v uchu drží jako přikované. Můžete s nimi volat, přepínat hudbu a nejste limitováni žádným kabelem. Je tedy jen na vás zda jste ochotni investovat do sluchátek které budete primárně nosit do terénu takovou částku. Ovšem když se podívám na cenovku brýlí Oakley na bike která se u mého modelu zastavila na hranici 11 000Kč, pak ta cena za sluchátka vlastně není až tak špatná. Navíc pamatujte, že sluchátka vám z ucha jen tak nevypadnou. Navíc tohle skutečně nejsou sluchátka pro lidi, kteří si za podobnou cenu pořizují kolo, ale pro lidi, kteří s nimi vyrazí na své karbonové hračce od Specialized.

  • JBL Under Armour Wireless si můžete exkluzivně zakoupit přímo zde.

Dnes nejčtenější

.