Zavřít reklamu

Apple FBI iconPokud nás sledujete pravidelně, určitě víte, jak se vyvíjí kauza mezi Applem a FBI ohledně prolomení ochrany iPhonu teroristy ze San Bernardina. Nejaktuálnější zprávy hovoří, že FBI začala uveřejňovat, jakým způsobem se do telefonu dostala. Informace o způsobu prolomení ale rozhodně není veřejná. FBI se o tuto informaci podělila jen s několika vyvolenými senátory. Jednou z nich je i kalifornská senátorka Diane Feinstein, která zprávu potvrdila. 

Přístup k informacím o způsobu prolomení iPhonu dostali zatím pouze dva senátoři. Již zmiňovaná senátorka Feinstein a poté senátor Richard Burr ze Severní Karolíny. Výběr těchto dvou lidí ovšem není náhodný. Oba totiž pracují pro senátní odbor pro zpravodajskou službu a je veřejným tajemstvím, že právě tento odbor pracuje na novém návrhu, který má trestat společnosti, které budou ve svých zařízeních využívat pokročilejších metod šifrování. Mimo to by po přijetí plánovaného návrhu bylo možné tyto společnosti trestat i v případě, že nepomohou odemknout své zařízení. Tedy něco, co Apple poslední tři měsíce kategoricky odmítá, a díky čemuž se dostal s FBI až před soud.

Zveřejnění návrhu se očekává v nejbližších týdnech a má být novelizací zákona o spolupráci komunikačních společností s bezpečnostními složkami. Tento zákon ukládá americkým společnostem povinnost vytvářet své systémy tak, aby bylo možné se do nich s příslušným oprávněním dostat. Již zmiňovaní senátoři jsou hlavními postavami při vytváření nového návrhu.

iPhone passcode FBI

Zdroj: 9to5macMacrumors

Dnes nejčtenější

.