Zavřít reklamu

iPhone passcode iconSnad každá roční verze iOS obsahovala chybu, kdy bylo možné se přes uzamčenou obrazovku dostat k některým citlivým datům v iPhonu. Na mnohých úspěšných pokus se z velké části podílela Siri, která ochotně přispěchala na pomoc a dokázala zobrazit něco, k čemu by uživatel neměl mít vůbec přístup, když byl smartphone uzamčený. V posledních několika týdnech se všude na YouTube objevovala videa, jenž demonstrovala, že díky Siri lze odemknout celý iPhone, ovšem uživatelé si vždy neuvědomili, že při aktivování Siri drží prst na home buttonu a tím na pozadí odemknou iPhone přes Touch ID. Nově zjištěná chyba však umožňuje naprosto jednoduše získat přístup ke všem fotografiím a kontaktům a ani iPhone nemusíte odemykat.

Za vše může Siri společně s 3D Touch, a tak se ukazuje, že ačkoli je v mnoha směrech nový displej citlivý na sílu stlačení užitečný, přináší sebou i možnosti přístupu k citlivým informacím, které měl Apple ošetřit. Dobrou zprávou ale je, že se chyba tedy týká jen iPhonů s 3D Touch displejem, tedy iPhonu 6s a 6s Plus. Naopak nepříjemnou zprávou je, že chybu lze zneužít na všech verzích iOS 9, tedy i na nejnovějším iOS 9.3.1

Pro přístup k fotografiím přes uzamčenou obrazovku je ještě nutné, aby v iPhonu nebyl přihlášen Twitter účet, což většina uživatelů v ČR nemá. Pokud je totiž Twitter v Nastavení přihlášený, Siri bude chtít při pokusu se přes něho dostat k fotografiím a kontaktům vyžadovat heslo nebo Touch ID. Postup, jak se díky chybě dostat k citlivým údajům přes uzamčený  iPhone, můžete vidět na videu níže. Bránit se lze tak, že se buďto v Nastavení přihlásíte k Twitteru nebo zakážete Siri na uzamčené obrazovce či ji úplně deaktivujete.

Dnes nejčtenější

.