Zavřít reklamu

9,7ipadpro

Naposledy Apple svůj iPad Air aktualizoval v roce 2014, a tak vše naznačuje tomu, že už v pondělí 21. března představí nový 9,7palcový iPad Pro, který bude nepochybně nejlepší tablet, který kdy Apple doposud představil. Díky záplavě informací a úniků máme docela solidní představu o tom, co Tim Cook a jeho tým v pondělí odhalí. Aktuálně Apple prodává tři velikostní typy, konkrétně můžete zakoupit 12,9palcový iPad Pro, 9,7palcový iPad Air (2), 7,9palcový iPad mini 2 nebo iPad mini 4. Jaký bude 9,7palcový iPad Pro?

Název
Když se řekne 9,7palcový tablet, většině se vybaví iPad Air, o kterém byla už řeč v úvodu. Zdravý rozum říká, že by se tedy měl mít nový iPad příponu Air 3, přesto server 9to5mac tvrdí, že novinka bude jmenovat iPad Pro. To by mohlo být poněkud matoucí pro spotřebitele, protože Apple rozlišuje velikosti pomocí přípony několik let. Někteří analytici se domnívají, že Apple chce úplně pohřbít příponu „Air“ z produktových řad MacBook a iPad.

Design
9,7palcový iPad Pro by měl vypadat skoro stejně, jako jeho větší a starší sourozenec – 12,9″ iPad Pro, který byl vydán minulý rok v září. Rozměry menšího iPadu Pro by měly být téměř tototžné s těmi u iPadu Air. Podle schématu, který unikl na začátku tohoto roku, je však současný iPad Air o něco silnější. Mezi konstrukční změny budou patřit čtyři reproduktory na okrajích a Smart Connector pomocí kterého může uživatel připojit inteligentní příslušenství, konkrétně klávesnici. Apple by měl také vůbec poprvé na záda přidat blesk.

iPad-Air-3-drawing-3

Hardware
Nový iPad bude údajně po hardwarové stránce velice impozantní. Čínský zdroj uvedl, že Apple zvýší hustotu pixelů – konkrétně bude mít nový iPad 401 pixelů na palec, čímž si výrazně polepší oproti iPadu Air 2, který má 264ppi. Z informace vyplývá, že by se mělo zvýšit rozlišení displeje z 2732 x 2048 na 3112 x 2334 pixelů. Jiný zdroj uvedl, že nový iPad bude mít speciální technologii, díky které bude mít mnohem jasnější displej. Zároveň by měl mít větší obnovovací frekvenci, než předchozí modely. Cíl je jednoduchý – podpora Apple Pencil. Neočekává se, že by Apple integroval 3D Touch do nového iPadu.

Co se týče procesoru, Apple použije svůj nejnovější a zároveň nejvýkonnější procesor, který doposud představit – A9X. Větší kapacity by se měla dočkat i paměť RAM, která by se měla pochlubit velikostí 4 GB jako u většího bratříčka. Novinka bude mít rovněž ve svém těle komponenty pro Apple Pay, Touch ID a nejnovější Bluetooth 4.2.

Processor A9X iPad Pro

Fotoaparát
iPad by měl dostat doposud ten nejlepší fotoaparát, který Apple vyvinul. Stejný fotoaparát aktuálně naleznete na iPhonu 6s. Jedná se tedy o 12-megapixelový fotoaparát s 1,22µ pixely a clonou ƒ/2,2. Tudíž by měl i 9,7″ iPad Pro zvládat natáčet video ve 4K (3840 × 2160) nebo pořizovat Live Photos. Nový iPad Pro si tak polepší o 4-megapixely. Zároveň by neměla chybět funkce natáčení zpomalených záběrů. Apple prý také poprvé vloží na záda iPadu blesk, který pomůže fotografovat nebo natáčet při zhoršených světelných podmínkách.

Apple Pencil
Jak jsem již uvedl v horních řádcích, nový iPad Pro by měl přinést podporu chytré tužky Apple Pencil. Ta spatřila světlo světa poprvé v listopadu minulého roku, kdy ji kalifornská společnost představila po boku 12,9palcového iPadu Pro. Ten disponuje speciálními komponenty, které zajišťují rychlost odezvy Apple Pencil až 240Hz, čímž se eliminuje jakékoliv zpoždění. Stejné komponenty by měl mít i menší model.

Apple Pencil package

Dostupnost, cena a kapacita
Apple by měl nový iPad představit už zítra, tedy v pondělí 21. března. Očekává se, že by mohl dorazit do Apple Storů týden po představení. Zdroje tvrdí, že kapacita menšího iPadu Pro by měla začínat na 32 GB, jehož cena by měl činit 599 dolarů (14 300 Kč). K dispozici by ale měla být i 128GB verze, která by měla být o 100$ dražší, což by po přepočtu bylo necelých 17 000 Kč. Je ale dost možné, že ceny v České republice a vlastně celé Evropě budou o něco vyšší.

Ačkoli se může zdát logické, že 9,7″ iPad Pro nahradí současný, stejně velký iPad Air 2, tak tomu tak pravděpodobně nebude. Nejnovější informace totiž tvrdí, že Apple bude nadále prodávat iPad Air 2 a novým iPadem jen rozšíří nabídku o další profesionální iPad Pro.

iPad Air 3 9,7 inch iPad Pro

Dnes nejčtenější

.