Zavřít reklamu

MagicPen iconAčkoli je iPad skvělým pomocníkem do školy, na cesty nebo jen na odreagování večer v křesle, tak oblíbený je hlavně u dětí. Ty ho totiž používají především na hraní her, ke sledování pohádek či animovaných filmů ať už online na YouTube nebo stažený offline na cestách a někteří pak také jako pomůcku pro vzdělávání. Právě na poslední zmíněné se zaměřila společnost True4Kids, která se svým perem MagicPen a hlavně aplikací SmartPark chce využít oblíbenosti iPadu u dětí a naučit je zábavnou formou kreslit, psát číst nebo třeba i vzdělávat v oblasti matematiky, fyziky, logiky, jazyka, umění, kultury a společenského chování.

Základem je již zmíněná aplikace SmartPark, kterou v App Storu stáhnete zcela zdarma. Dokonce jí lze ovládat prsty, a tak se na první pohled může zdát, že MagicPen nebude vůbec potřeba. Opak je však pravdou. Aplikace totiž v základu nabízí zlomek toho, co ve skutečnosti umí. Celý obsah odemknete až pomocí aktivačního kódu, který naleznete v balení MagicPen. Kód pak jen opíšete do aplikace a rázem získáte přístup k mnoha funkcím a zajímavému obsahu včetně cvičení psaní, známých písniček a říkanek nebo i nových nástrojů pro kreslení.

Recenze MagicPen 1

SmartPark: kouzelný svět aplikace

Funkce aplikace jsem naznačil už v odstavcích výše, ale pojďme se na ní zaměřit o něco pečlivěji. V první řadě musím poznamenat, že aplikace je skutečně propracovaná a myslí na všechno. Navigace v aplikaci je více než jednoduchá a dokonce i můj téměř 4letý sourozenec, který si aplikaci a pero vyzkoušel, okamžitě věděl, jak se dostane do sekce kreslení, jak vybere obrázek a jak začne kreslit. Neměl ani problém přepínat si barvy, kterými bude tužka kreslit či vybarvovat nebo začít vybarvovat celý obrázek zase od začátku.

Chválím i Rodičovskou kontrolu, kde rodiče svým dětem mohou nastavit upozornění, že už by měly tablet odložit. Nechybí ani statistiky, kde lze sledovat, jaké dělá dítě pokroky nebo zda si například přečetlo knihu, kterou jste jim zadali či dělaly něco úplně jiného. Poslední nabídkou v sekci Rodičovská kontrola je Rozvrh, kde rodiče mohou dětem doporučit knihy, říkanky nebo cvičení, které by si měly v daný den projít a když dítě aplikaci na iPadu otevře, uvidí hned na úvodní straně, co mu jeho maminka nebo tatínek navrhli, aby dnes dělal. Rodičovská kontrola je samozřejmě chráněná, aby se do ní děti nedostaly, pro vstup je totiž nutné správně vypočítat příklad (sečíst dvě dvouciferná čísla), který ale starší a trochu inteligentnější děti mohou zvládnout.

Hodně propracované jsou také sekce Studijní koutekKnihovna, kde si děti hravým způsobem cvičí paměť, logiku a zjistí zde i mnoho důležitých informací. Děti si ani neuvědomují, že se během hraní vzdělávají, ale naučí se nebo procvičí si tak čtení, psaní, počítání a cizí jazyk. Většina knih, které jsou mimochodem po koupi pera zcela zdarma a stále přibývají, je jak v českém, tak v anglickém jazyce namluvené rodilým mluvčím.

V Sekci Piš si se mnou si žák první třídy může doma cvičit, jak psát velká a malá písmena české abecedy. Aplikace totiž vždy nejprve ukáže, jak se písmeno napíše a jaké tahy by se při jeho psaní měly dělat a pak vyzve, aby to samé zkusil i uživatel. Líbilo se mi, že když bylo písmeno napsáno správně, tak aplikace respektive pero umělo pochválit a udělit také počet hvězdiček. Naopak, když se nějaký tah nepovedl, tak pero v ruce zavibrovalo a bylo hned jasné, že není něco v pořádku. Stáhnout si ale můžete i anglická slova a učit se je psát, obsahu je na výběr opravdu hodně.

Poslední, spíše takovou oddychovou sekcí je Poslech, kde najdete různé říkánky a písničky jako například Prší, prší nebo Skákal pes. Písničky se dají poslouchat jak online, tak offline, kdy si je opět můžete stáhnout. Dobré je, že iPad může klidně ležet na stole vedle, jelikož mezi písničkami je možné přepínat i pomocí pera.

Recenze MagicPen 5

MagicPen: kouzelné pero

Důležitou částí celé myšlenky vzdělávání přes iPad je speciální pero MagicPen. Ke správnému chodu je potřeba dvojice AAA baterií, které ale z pochopitelných důvodů v balení nenajdete. Baterie pak v peru vydrží na jedno nabití přibližně měsíc běžného používání. Co mě opravdu zaujalo, je komunikace pera s tabletem, ta totiž funguje pomocí zvukových vln, což přináší i tu výhodu, že nemusíte pero párovat s tabletem a funguje vždy okamžitě. Na druhou stranu je důležité, abyste nezakrývali mikrofon, reproduktor tabletu nebo odposlech, který se nachází v horní části pera. Dále je doporučeno, aby byla hlasitost nastavena na 70%, ale při testování mi pero bezproblémově fungovalo, i když byla hlasitost snížena téměř na minimum.

MagicPen je v některých sekcích aplikace jen rozšířením a v některých zase nezbytností. Obzvláště důležité je pro zpětnou vazbu při psaní, kde je samozřejmě nutné ho používat, aby se dítě neučilo psát svým prstem. Ovšem zde bych měl i jednu výtku – pero je totiž opravdu velké, a tak se nechová úplně jako obyčejné pero, se kterým se mají učit děti psát v první třídě. V malých ručkách se tak dítěti nemusí úplně pohodlně držet, což jsem zpozoroval i u svého sourozence, který je sice na psaní ještě moc malý, ale při kreslení se mu s perem nezacházelo tak pohodlně a mnohdy si pomáhal prsty. Samozřejmě na vině nebylo jen pero, ale i jeho malé ruce, a tak si troufám říct, že třeba předškolák s ním problémy mít nebude.

Na MagicPen najdete i několik tlačítek, které slouží například k výběru nástroje při kreslení nebo k aktivování funkcí, které jinak pouhým prstem neaktivujete. Najdete zde i dvojici tlačítek se symboly vpřed a zpět, a tak by se mohlo zdát, že budou sloužit i ke kroku zpět při kreslení, ovšem není tomu tak. Tlačítka totiž slouží ke zvětšování hrotu fixy nebo štětce a navíc poměrně nepohodlně, jelikož se v aplikaci neukáže, jak moc jste už hrot zvětšili. Přitom kdyby tlačítka fungovala tak, jak ukazují symboly na nich vyryté, byla by mnohem praktičtější a zrovna kroky zpět a vpřed by byly při kreslení více než užitečné.

Asi nejpodstatnější ovládací prvek na MagicPen je ciferník, kde si kolečkem na straně pera vybíráte buďto barvu pro kreslení, sekci v menu nebo třeba přepínáte písničky.  Tzv. kouzelný ciferník přijde kolikrát vhod, lea mnohdy jej můžete nahradit i svými prsty či hrotem pera a například barvu při kreslení vybrat normálně v rozhraní aplikace. Když totiž postranním kolečkem otáčíte na ciferníku moc rychle, pero respektive aplikace nestíhá zareagovat a barva se nevybere.

Pero ale určitě chválím za odezvu i bezproblémový chod. Nikdy se nestalo, že by pero nereagovalo či by bylo obtížné s ním zvolit nějaký prvek na displeji. Kreslení nebo psaní je okamžité a vaše ratolesti se s ním naučí zacházet během chvilky.

Recenze MagicPen 2

Resumé

Kdybych měl hodnotit jako ve škole, tedy známkami od 1 do 5, tak bych aplikaci SmartPark udělil rozhodně jedničku s hvězdičkou, jelikož jí není v podstatě co vytknout a nabídne spoustu zajímavého, užitečného a hlavně propracovaného obsahu. Peru MagicPen bych pak udělal známku dva, a to kvůli výše zmíněným vlastnostem týkající se držení a tlačítek. Jako celek bych produkt od True4Kids hodnotil rozhodně kladně, jelikož jde dle mého názoru o skvělou ukázku, že škola může být hrou. Pokud nechcete, aby vaše dcera nebo syn v podstatě celý den seděli u tabletu, PC nebo televize, hráli jen hry a koukali na nesmyslné pohádky, které jim nic nedají, pak jim určitě pořiďte MagicPen, díky čemuž se naučí číst, psát, počítat, české říkanky a písničky, dozví se spoustu zajímavých informací a hlavně se mohou začít učit nebo zdokonalovat v anglickém jazyce, a to vše jen formou hry, která je bude bavit.

Recenze MagicPen 4

Dnes nejčtenější

.