Zavřít reklamu

Wi-FiPokud se podíváte na Wi-Fi čistě jako na technologii, která nám usnadňuje život, je naprosto skvělá. Díky Wi-Fi můžete vzít svůj počítač, tablet nebo smartphone doprostřed města a být online, díky Wi-Fi nemusíte používat žádné kabely a přesto můžete číst tento článek. Ovšem na druhé straně je to právě Wi-Fi, díky které váš iPhone vydrží jen půl dne v provozu.

Technologie Wi-Fi je energeticky skutečně velmi náročná a pokud opomeneme mobilní data přes GSM modul, pak se jedná o nejnáročnější věc, co se spotřeby energie týká, kterou máme v mobilu nebo počítači. Dokonce ani GPS není tak náročné jako Wi-Fi. Miliony paketů, které létají sem a tam jsou totiž závislé na aktivní energii.

Nyní se však začíná blýskat na lepší časy. Vědci z University of Washington Computer Science & Engineering totiž přišli s takzvanou pasivní Wi-Fi, která je 10 000x energeticky úspornější, než klasická Wi-Fi a 1000x úspornější, než energeticky účinnější alternativ jako je například Bluetooth. To znamená, že pasivní Wi-Fi potřebuje pro svůj provoz 1000x méně elektrické energie než Bluetooth 4.0!

„Chtěli jsme zjistit, jestli bychom mohli dosáhnout Wi-Fi přenosů, které nebudou vyžadovat téměř žádnou energii. To je to, co přináší pasivní Wi-Fi. Můžeme vytvořit Wi-Fi přenos, který potřebuje 10 000x méně energie než Wi-Fi, kterou máte doma nebo v mobilu,“ uvedl Shyam Gollakota z University of Washington.

Gollakota a jeho tým přišel na to, že je možné dosáhnout nízké spotřeby Wi-Fi přenosů oddělením analogových a digitálních operací. V průběhu posledních desítek let došlo k velkému zlepšení digitálních komponent použitých v těchto vysílačích, ale nikdo se neobtěžoval s analogovou složkou, což znamená, že ta stále spotřebovává velké množství energie.

Takzvaná pasivní Wi-Fi je schopna selektivně odrážet příchozí rádiové vlny a vytvořit z nich nový signál, zatím co ve stejnou dobu absorbuje z těchto vln energii, kterou používá na napájení vlastních obvodů. Přístroj, v tomto případě Wi-Fi Router který je připojen do zásuvky spotřebovává elektrickou energii, respektive využívá drtivou většinu elektrické energie, která je potřeba pro Wi-Fi přenos v tomto systému a vysílá analogové vlny na speciální pasivní Wi-Fi senzory, které díky tomu nepotřebují prakticky žádnou energii. Senzory následně vezmou tyto vlny, odrazí je a převedou na digitální vysílání, přes které prochází pakety.

Technologie dokáže zajistit přenos paket rychlostí až 11 Mbps za vteřinu, což sice není nejrychlejší připojení na světě, ale také se jedná o mnohem rychlejší připojení, než kterým disponuje například Bluetooth. Technologie byl zatím úspěšně demonstrována na akademické půdě a to pro přenos paketů přes zeď mezi dvojicí senzorů vzdálených 30 metrů od sebe.

Nejzajímavější na celé technologii je fakt, který popisuje člen týmu Bryce Kellogg: „Naše senzory mohou komunikovat s jakýmkoli routerem, chytrým telefonem, tabletem nebo jiným elektronickým zařízením s Wi-Fi. Super věc je, že všechna tato zařízení umí dekódovat pakety Wi-Fi a vytvářet odrazy, takže nepotřebujete žádné speciální vybavení, ale stačí vám běžný router“.

Uvidíme tedy, zda se v budoucnu dočkáme pasivní Wi-Fi například v iPhonu nebo zda vše zůstane jen na akademické půdě ve fázi testování. Věřím, že úspornější Wi-Fi by přijal nejeden z našich čtenářů.

AirPort Extreme PS4

Dnes nejčtenější

.