Zavřít reklamu

JBL_ReflectMini_Black_005_dvHAMasterOd začiatku roka sa hovorí, že iPhone 7 príde o 3.5mm jack a ľudia budú musieť začať používať nové slúchadlá s Lightning konektorom alebo Bluetooth. Vzhľadom k cenovým rozdielom sa dá čakať, že väčšina ľudí sa vyberie cestou bezdrôtových slúchadiel, ktoré sa dajú už dnes zohnať za prijateľné ceny. Lenže, keď majú mať svoju vlastnú batériu a pritom sú tak drobné, čo od nich treba čakať? Koľko vydržia a aká je vlastne kvalita zvuku? Odpoveď na to by nám mohli dať športové slúchadlá JBL Reflect Mini BT, ktoré môžu zaujať športovcov a budúcich majiteľov iPhonu 7 už teraz. 

Unboxing

Už zo samotného balenia slúchadiel je vám jasné, že Reflect Mini nie sú určené na relax ale na šport. JBL to totiž zdôrazňuje už samotným balením, respektíve grafikou na ňom. Tá vás totiž priamo motivuje k športu. Vo vnútri sa okrem slúchadiel nachádzajú celkovo štyri olivky („štuple“), z čoho dve ponúkajú tradičný dizajn a dve ponúkajú športový, ergonomický tvar. Taktiež je súčasťou balenia micro-USB kábel, ktorý je však celkom krátky, čo môže niekomu prekážať. Osobne som ocenil, že už samotné balenie slúži ako návod na nasadenie slúchadiel s atypickými športovými olivkami.

JBL Reflect Mini

Design

Neznamená to ale, že som sa vďaka tomu zbavil problémov. Aj napriek tomu, že som používal správnu veľkosť slúchadiel, ma ľavé slúchadlo mierne tlačilo, čo nebolo veľmi príjemné. Úchytky vo vrchnej časti štupľov však majú svoje výhody a to z dôvodu, že vám slúchadlá lepšie držia v uchu a nevypadnú pri akokoľvek rýchlom pohybe. Po designovej stránke potom samotné slúchadlá hovoria, že „šport“ je kľúčové slovo. Namiesto kovu či dreva sa tu stretávame s pogumovaným plastom, ktorý je na dotyk príjemný, ale ľahko sa zapráši.

Pokiaľ ide o váhu, ostal som prekvapený tým, že slúchadlá sú ľahšie, než som si myslel. Extrémne nízka váha má však aj svoje nevýhody – ak ich vložíte do vrecka a máte v ňom veľa vecí, neskôr môžete zneistieť, či ste si ich náhodou niekde nezabudli. Štuple majú aj jednu nespornú výhodu a to že boli navrhnuté ak, aby sa dali veľmi rýchlo čistiť. To je jedna z výhod spolu s odolnosťou voči vode IPX4, ktorá zaisťuje, že sa slúchadlám nič nestane, ak sa ich dotkne voda. Nesmú v nej byť však dlho.

JBL Reflect Mini BT

Dnes už takmer samozrejmosťou je ovladačik, ktorý tu má však viac funkcií, než len ovládanie hlasitosti. Okrem nej totiž viete ovládať Siri a zapínate nimi aj samotné slúchadlá, ako aj aktivujete režim párovania cez Bluetooth. Zo spodnej strany sa tu pod plastovou krytkou ukrýva microUSB port, ktorý slúži na nabíjanie slúchadiel. Akonáhle pripojíte slúchadlá k nabíjačke, proces je vyjadrený červenou LED-kou a ako už tušíte, vzhľadom k rozmerom nebude nabíjanie trvať dlho. A ono je to pravda, len je treba použiť vhodnú nabíjačku. Napríklad keď som ich nabíjal nabíjačkou od Lumie 735, trvalo to asi 20-25 minút. No keď som ich zapojil do nabíjačky od iPhonu (a použil pribalený microUSB kábel), nabíjanie bolo viditeľne kratšie, len približne 15 minút.

Batéria

Keďže sme už načali to nabíjanie, je čas pozrieť sa aj na batériu. Spomínané nabíjanie by vám malo zaistiť až 8 hodín výdrže batérie. V mojom prípade však slúchadlá vydržali 6,5 hodiny s tým, že stav batérie bolo možné vidieť aj v notifikačnom centre iPhonu. Je ale celkom pravdepodobné, že za to môže vysoká hlasitosť, ktorú som mal nastavenú.

JBL Reflect Mini BT

Zvuk

Osobne som totiž zvyknutý na vyšší hlasitostný štandard, čo mi slúchadlá, ktoré používam takmer každý deň, spĺňajú. JBL sú pri maximálnej hlasitosti menej hlasné a majú veľmi blízko ku klasickým EarPodom, ktoré vám Apple pribalí k iPhonu. No vlastne aj po zvukovej stránke sú na tom obe slúchadlá veľmi podobne. Jednoduché skladby im nerobia najmenší problém, naopak náročnejšie skladby, napríklad Drum’n’Bass, im však už problém robia a počujete, že to nie je tak celkom čistý zvuk. Výšky sú intenzívnejšie, stred primeraný, avšak basy sú na nižšej úrovni a musíte poriadnejšie zatlačiť, ak chcete počuť aspoň nejaké to „tuc tuc“. Na druhú stranu, sú to slúchadlá určené predovšetkým pre konzum hudby pri fyzickej aktivite, kedy sa človek viac sústredí na splnenie svojho cieľa než na to, či daná skladba znie dokonale. Od toho tu sú predsa úplne iné modely slúchadiel, mnohokrát vo vyššej cenovej relácii.

Reflect Mini majú samozrejme aj svoj mikrofón a podľa mojej skúsenosti na kvalitu zvuku pri telefonovaní celkom značne vplýva prostredie, v ktorom sa práve nachádzate. Kým v tichosti je vám rozumieť zreteľne každé jedno slovo, v hromadnej doprave bude lepšie spoliehať sa na mikrofón vášho iPhonu. Celkom ma to prekvapilo, pretože som jazdil v tom novej, podstatne tichšej električke, ktorú už bratia Česi pokladajú za samozrejmosť už niekoľko rokov. Čo mi ešte na slúchadlách prekážalo a súviselo s vybíjajúcou sa batériou, je zvuk, ktorý vydávali slúchadlá, keď im kapacita batérie klesla na nízku úroveň. Vedieť, že je najvyšší čas na nabíjanie, je fajn, ale nemuselo by sa to opakovať tak často.

JBL Reflect Mini BT

Resumé

Svojim zvukom mi JBL Reflect Mini BT tak trochu otvorili oči do budúcnosti. Vzhľadom k tomu, že ponúkajú podobnú kvalitu zvuku ako EarPody, dostal som možnosť zistiť, ako budú zrejme znieť bezdrôtové slúchadlá, ktoré by mohol Apple dodávať k iPhonu 7. Ako som už totiž spomenul vyššie, špekuluje sa tu o vynechaní 3,5mm jacku, takže všetky slúchadlá sa budú musieť spoliehať buďto na Lightning konektor alebo Bluetooth. Ak by JBL predpovedalo, čo nás čaká, potom môžem skonštatovať, že kvalita zvuku bude rovnaká ako doposiaľ, len bude treba rátať s pravidelným nabíjaním slúchadiel. Reflect Mini mi totiž vydržali 6,5 hodiny na jedno nabitie. Športovcom to však zrejme prekážať nebude, keďže toľko času bohato vystačí na dokončenie plánovaných aktivít v určité dni. Rovnako tak ocenia nízku váhu, ktorá nebude pri behaní nijak zaťažovať, a vodeodolnosť, keďže sa ráta s tým, že sa budete potiť.

JBL Reflect Mini BT

Dnes nejčtenější

.