Zavřít reklamu

Většina uživatelů spravuje úložiště ve svém iPhonu přes aplikaci iTunes, ve které po připojení lze vidět, co kolik dat zabírá. Avšak žlutě označená položka Jiné je pro většinu uživatelů záhadou. Jedná se o systémovou složku, která už po prvním zapnutí zabírá jedno až pět procent z celkové kapacity zařízení. Velikost se může ale po několika měsících změnit v několik gigabajtů. K čemu kategorie slouží a co v sobě ukrývá za položky? Pojďme si ji trochu přiblížit a říct si, jak jí nejvíce zmenšit.

Kategorie Jiné v sobě ukrývá vše, co nezapadá do žádné z ostatních kategorií, mezi které patří: Aplikace, audio, knihy, dokumenty a data, fotky a podcasty. Apple na svých webových stránkách uvedl, že do kategorie Jiné patří: Nastavení přístroje, hlas Siri, systémová data, mezipamětní soubory a kvalitní VoiceOver hlasy, které byli nedávno oceněny americkou nadací pro nevidomé. Položky jako jsou kontakty, kalendáře, SMS a iMessage, e-maily a jejich přílohy a další položky nejsou součástí kategorie Jiné, ale kategorie dokumenty a data.

PhoneClean

Kde se berou mezipamětní soubory soubory v iPhonu? Soubory v mezipaměti se vytvářejí při streamování nebo zobrazování obsahu, jako jsou videa, hudba nebo fotky. Při streamování hudby a videa se tento obsah ukládá na iOS zařízení v podobě souborů v mezipaměti. iTunes řadí soubory v mezipaměti – ať už se jedná o hudbu, videa nebo fotky – do kategorie Jiné, nikoli mezi ostatní hudbu, videa a fotky. Apple dále uvádí, že se soubory v mezipaměti mažou automaticky když potřebujete více místa, ale ne vždy iPhone vyhodnotí situaci správně. Položku Jiné, konkrétně podkategorii mezipaměť, zaplňují i aplikace. Ty totiž vytváří přídavky souborů, a to proto, aby se aplikace načítala rychleji, po odinstalaci se nemusí soubory odstranit všechny, a tak vám opět zabírají místo i když už fyzicky v mobilním telefonu nejsou. Místo ale zabírá například i tzv. Crash Log, který pokud spadne nějaká aplikace, zaznamená informace o pádu, ta jsou pro uživatele naprosto nepotřebná, ale místo přesto zabírají.

Naštěstí tu máme i aplikace, které dokáží tyto nepotřebné soubory smazat a mnoho místa na iPhonu uvolnit. Aktuálně nejlepší a nejpoužívanější se jmenuje PhoneClean, ta zároveň nabízí i nejzákladnější aplikace zcela zdarma a je dostupná pro OS X i Windows. Aplikace funguje jednoduše, po spuštění stačí připojit váš iPhone k Macu a aplikace automaticky ukáže základní možnost – Zrychlené skenování, neboli Qucikscan. Po kliknutí na tlačítko SCAN, aplikace provede hledání „zbytečných“ souborů, které iPhonu nebudou chybět a přesto uvolní místo. Tento Qucikscan naprosto stačí, ale v horní části lze zvolit hloubkové skenování konkretních souborů. K používání aplikace není nutný jailbreak, je to jakási nadstavba iTunes. Při prozkoumávání složitějších funkcí programu si ale dávejte pozor, aby nedošlo k smazání soukromých souborů nebo aplikací.

phoneclean
iPhone 6 low storage

Dnes nejčtenější

.