Zavřít reklamu

imovie_icon

Stříháte-li na svém Macu video profesionálně, nejspíše používáte Final Cut Pro X nebo Adobe Premiere. Největší nevýhodou zmíněných aplikací je cena, která v případě Final Cut Pro X přesahuje částku 8000 Kč. Proto většina uživatelů využívá ke střihu svých videí alternativu – tou je ve většině případů aplikace iMovie, která je ke stažení na Mac App Store úplně zdarma. Mnoho uživatelů si myslí, že iMovie toho tolik nedokáže, ale podle nás k „domácímu“ stříhání naprosto postačí. Ovládat iMovie je velice jednoduché, avšak skrývá některé vychytané funkce. My se dnes na několik z nich podíváme. Předem podotýkám že návod je vytvořen pro verzi iMovie 10.1.1.

imovie_import

Většina uživatelů stříhá videa z iPhonu. Videa nejprve z iPhonu vloží do nějaké složky, kterou poté naimportují přímo do projektu v iMovie. Stříhací program má ale funkci, díky které se videa z iPhonu naimportují rovnou do projektu. Jak na to? Nejprve pomocí Lightning kabelu připojíme iPhone k Macu. Poté v aplikaci iMovie zvolíme Soubor -> Importovat média, této akce lze docílit i kombinací tlačítek Command + I. Otevře se speciální okno. V levém sloupci vidíme název iPhonu ze kterého chceme videa importovat. Na název iPhonu klikneme. Zobrazí se soubory, které zatím ve svém Macu nemáme. Po zvolení obrázku/videí klikneme vpravo dole na Importovat vybrané. Nyní máme videa nebo obrázky z iPhonu přímo v aplikaci iMovie.

imovie-1
imovie_mapa

Stříháte-li film například z dovolené hodí se vám nová funkce animovaná mapa. Pomocí ní, jak již z názvu vyplývá, vytvoříte mapu, která udělá animovanou čáru mezi bodem A a B. Ve výsledku to vypadá naprosto úžasně. Jak ale mapu udělat? Nejprve vybereme možnost Pozadí, jako první nám vyběhnou mapy. Zde zvolíme styl mapy a přetáhneme ho do projektu.

imovie-2

Po přetažení je na mapě výchozí bod San Francisco, jak ho ale změnit? Na mapu v projektu dvakrát klikneme. Nad video-náhledem se zobrazí nastavení mapy. Zde přepíšeme San Francisco na město odkud jsme cestovali, v druhé kolonce nestavíme město kam jsme cestovali.

imovie-4

Nyní je hotovo, můžeme se podívat jak mapa v projektu vypadá. Určitě mi dáte za pravdu, že projektu, na kterém pracujete, mapa dodá opravdu „šťávu“!

imovie-mapa
imuvie_vystrizeni

Určitě se vám stalo, že jste chtěli z videa zachytit jeden moment a ten převést do obrázku. Je možné, že jste doposud tento problém řešili způsobem snímkem obrazovky. Vyscreenování videa bohužel není kvalitní, proto program iMovie dokáže z videa udělat obrázek v té nejvyšší možné kvalitě. Jak na to? V první řadě do projektu přesuneme video-soubor, ve kterém se naše „screenovaná“ momentka nachází. Pote klikneme na Soubor -> Sdílet -> Obrázek a iMovie se nás zeptá, kam chceme obrázek uložit, po uložení najdeme na zvoleném místě obrázek ve formátu .jpg.

imovie-5

imovie_facebook_picture

Dnes nejčtenější

.