Zavřít reklamu

iPhone 6c iconSpekulací, videífotografií týkající se 4palcového iPhonu je v poslední době více než dost. Včera jsme možnost vidět první video údajně zachycující tento model a dnes se k nám dostaly i první fotografie z čínských zdrojů. Sami jste ale do komentářů vyjádřili své pochybnosti o pravosti snímků i videa a vlastně se ani není čemu divit. Asi nejzajímavější spekulace vznikají v poslední době okolo názvu 4″ modelu, kterých bylo už několik. Mohli jste zaregistrovat jména jako new iPhone 5s, iPhone 5e, iPhone 6c, iPhone 7c a teď server 9to5mac přichází s dalším a zcela novým a zároveň asi nejšílenějším názvem – iPhone 5se.

9to5mac je poměrně spolehlivý zdroj a v minulosti se už několikrát potvrdilo, že jeho informace týkající se chystaných Apple produktů, byly ve výsledku pravdivé. Server v první řadě upozornil, že včerejší video bylo falešné respektive to tvrdí jeho zdroje ze společnosti Apple, které se už s tím pravým 4″ iPhonem setkaly. Apple prý neplánuje představit zmenšenou verzi iPhonu 6s nebo chystaného iPhonu 7, ale upgraduje současný iPhone 5s, tudíž bude disponovat i 3,5mm jackem, kterého se chce Apple u iPhonu 7 zbavit.

Nové zařízení je v kalifornské společnosti označované kódovým názvem “N69,” ale ve výsledku by se měl pravděpodobně jmenovat “iPhone 5se.” Že jste šílenější název iPhonu ještě neslyšeli? Vše má své opodstatnění. Přípona „se“ byla popsána zaměstnanci Applu hned dvěma způsoby: první je „special edition“ a druhý jako iPhone 5s „enhanced“ (vylepšený). Ve výsledku tedy půjde o telefon, který nabídne přibližně stejný design jako iPhone 5s, ale zároveň bude disponovat novými funkcemi z posledních dvou nejnovějších iPhonů.

„iPhone 5se“ by měl nabídnout následující novinky:

  • zkosené hrany byly nahrazeny zahnutým sklem jako na iPhonu 6 a 6s
  • stejný 8-meagapixelový zadní fotoaparát a 1,2-megapixelový přední fotoaparát z iPhonu 6
  • podpora pro větší panorama a autofocus při nahrávání videa
  • Barometer pro určování nadmořské výšky v aplikaci Zdraví
  • NFC čip pro Apple Pay
  • procesor A9 s koprocesorem M8 z iPhonu 6
  • Bluetooth 4.2, VoLTE a Wi-Fi 802.11ac čip z iPhonu 6s
  • Live Photos z iPhonu 6s
  • Stříbrná, Vesmírně šedá, Zlatá a Rose Gold z iPhonu 6s

Live Photos na iPhonu 6s využívají nový 3D Touch displej, ovšem ten byste nq iPhonu 5se hledali marně, jelikož nabídne stejný displej, jako současný iPhone 5s z roku 2013. Prozatím tedy není zcela jasné, jak chce Apple Live Photos na 4palcovém modelu využívat, ale pravděpodobně bude stačit podržet dlouze prst na fotografii.

Apple se snaží dosáhnout toho, aby 4″ model nabídl nové technologie a držel tak krok s nejnovějšími modely. Má za úkol nalákat uživatele, kteří momentálně mají iPhone 5 nebo starší a nechtějí větší uhlopříčku displeje. Zároveň by ale neměl konkurovat nejnovějším modelům, a tak nenabídne nejpokročilejší hardware ani funkce, kterými se pyšní iPhone 6s a 6s Plus.

K představení by mělo dojít už v polovině nebo na konci března a do prodeje půjde nový iPhone začátkem dubna letošního roku. Cena by měla být o něco nižší, než u nejnovějších modelů. Více se o ceně dozvíte v tomto článku.

iPhone 5se FB

*zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.