Zavřít reklamu

iPhone_5S_BatteryIba pár dní dozadu sa Apple ozval so slovami, že je jediná firma na svete, ktorá si prizná, že bojuje proti detskej práci a práve za to schytáva kontroverziu. Bolo to však tvrdenie o minulosti alebo taká nenápadná príprava na budúcnosť? Práve dnes totiž Amnesty International zverejnila novú správu, podľa ktorej Apple a niekoľko ďalších spoločností využíva vo svojich Li-Ion batériách kobalt vyťažený deťmi v Číne. Apple však nie je jediný, kto sa spolieha na takéhoto dodávateľa a podobnej kritike teraz čelí aj Sony, Samsung, Microsoft a dokonca aj koncerny Volkswagen a Daimler.

O problém sa postarala firma Congo Dongfang Mining, ktorá je divíziou čínskej spoločnosti Zhejiang Huayou Cobalt Ltd. Práve ona sa stará o dodávanie kobaltu do lítium-iónových batérií pre iPhone a veľa ďalších výrobkov, ktoré využívajú takéto batérie. Podľa štúdie Amnesty International, ktorá spravila rozhovor s 87 súčasnými aj bývalými zamestnancami, až 17 z nich boli deti. Deti pracovali za 1 až 2 doláre na deň. Každý deň si takto v baniach odpracovali 12 hodín, počas ktorých ťažili a prenášali ťažký náklad. Jeden 14-ročný chlapec dokonca povedal, že má čoskoro pracovať 24-hodinovky v tuneloch. Celkovo by v Kongu, kde sídli aj spomínaná divízia čínskej firmy, malo nelegálne pracovať až 40 000 detí, pričom niektoré môžu mať aj 7 rokov.

Apple sa samozrejme ozval a pre BBC vyhlásil, že má voči detskej práci nulovú toleranciu a zavádza nové bezpečnostné opatrenia a okamžite začal situáciu vyšetrovať. Ak sa ukáže, že firma v Kongu porušila podmienky Applu, potom spoločnosť spraví niekoľko opatrení a ukončí spoluprácu s touto firmou. Apple však plánuje donútiť dodávateľa, aby spravil zo svojich vlastných financií vykonal nasledovné:

  • Zabezpečil bezpečný návrat pracovníka domov,
  • Financoval jeho vzdelanie v škole, ktorú si zvolí on alebo jeho rodina
  • Naďalej bude platiť jeho mzdu
  • Ponúkne mu prácu akonáhle dovŕši plnoletosť.
iphone6sbattery

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.