Zavřít reklamu

foxconnUž dnes ráno ste sa u nás mohli dočítať správu serveru Nikkei, ktorý tvrdí, že Apple nechal znížiť produkciu iPhone 6s o 30% kvôli slabému záujmu počas vianočnej sezóny. Vzhľadom k tomu, že sa jednalo o „s“ generáciu a o fakt, že mobilný trh začína byť nasýtený, je dôvod tejto správe veriť. Aby toho nebolo málo, denník Wall Street Journal zverejnil súvisiacu správu, podľa ktorej dostal Foxconn, hlavný výrobca iPhonov pre Apple, finančnú injekciu od Čínskej vlády vo výške 12,6 milióna dolárov vrámci programu zameraného na boj proti nezamestnanosti.

Továreň v Zhengzhou, kde Foxconn vyrába jablčné telefóny, totiž dostala od Applu pokyn na zníženie výroby súčiastok, čo by v našich končinách zrejme znamenalo prepúšťaciu vlnu, pri ktorej by prišli o prácu mnohí ľudia. V Číne, respektíve len v tejto továrni, by sa potom jednalo o stovky ľudí, ktorí by prišli o prácu a pretože tamojšia vláda nechce, aby sa v krajine zvyšovala nezamestnanosť, poskytla Foxconnu finančnú pomoc, aby platila prebytočným zamestnancom aj v dobe, kedy nebude fabrika tak aktívna ako doposiaľ.

Ľudia vo fabrikách si tak môžu vydýchnuť a podľa istého zamestnanca dokonca viacerí dostali dovolenku oveľa skôr, než je zvykom. Väčšinou majú ľudia nárok na dovolenku až od februára/únoru, ale niektorí si mohli začať užívať voľno už minulý mesiac. Okrem Foxconnu dostalo finančnú pomoc aj ďalších 134 firiem v oblasti, ale Foxconn dostal viac ako polovicu všetkých vyčlenených peňazí, čo podľa analytika IDC, Jamesa Yana, priamo súvisí s nižšími predajmi iPhonu. Či predaje iPhonu naozaj klesli, to sa dozvieme 26. januára/ledna, kedy Apple oznámi finančné výsledky za prvý kvartál fiškálneho roku 2016.

Foxconn

*Zdroj: WSJ; 9to5mac

Dnes nejčtenější

.