Zavřít reklamu

iPhone dual cameraUž v listopadu minulého roku se proslýchalo, že Apple zkoumá iPhone s dvojicí zadních kamer. Nedávno se dokonce objevila zpráva, že testuje iPhone 7 s duálním fotoaparátem, ale není jisté, zda tuto technologii opravdu hodlá využít. Nyní si společnost nechala patentovat zajímavou technologii, která nejen odhaluje, že Apple se touto myšlenkou zabývá, ale navíc prozrazuje zajímavé možnosti, jak by mohla být dvojice zadních kamer/fotoaparátů v budoucím iPhonu využita.

Nejzákladnější a asi i nejvyužitelnější z nich je optický zoom. Pomocí dvou objektivů by iPhone mohl přepínat mezi jednou a druhou ohniskovou vzdáleností, čímž by bylo možné pořídit přiblíženou fotografii bez oříznutí o nižším rozlišení.

Ale to není jediné, jak by mohla být technologie dvou fotoaparátů využita. Patent také popisuje několik dalších způsobů, při kterých by telefon používal oba moduly najednou. Například by bylo možné, aby jeden fotoaparát nahrával video ve 4K rozlišení a druhý během natáčení pořizoval kvalitní fotografie. Něco podobného už je možné od iPhonu 5, ale fotografie pořízené během natáčení videa nejsou tak kvalitní, jako kdybyste je vyfotili běžným způsobem. Pomocí dvou modulů, byste získali maximum jak z videa, tak z fotografií. Patent ukazuje i případ, kdy by iMovie na iPhonu mohlo automaticky míchat video a fotografie z obou fotoaparátů.

To ale stále není všechno. Apple také popisuje možnost nahrávat současně slo-mo a běžně rychlá videa, která by se ve výsledku opět spojila a dokázala tak nabídnout něco opravdu zajímavého. Patent dokonce prozrazuje, že během jednoho natáčení by byl iPhone schopen vytvořit kombinaci 4K videa, 1080p videa, slo-mo videa a fotografií. Všechna tato videa a snimky byste mohli ve výsledku skombinovat a editovat v iMovie podle potřeby, čímž by se stal z iPhonu poměrně profesionální nástroj. Apple zmíněnou technologii popisuje na příkladu míčové hry, kdy byste mohli použít standartní video pro náhled celé hry a zároveň byste zachytili i detailní slo-mo záběry letícího míče. Kromě toho by bylo také možné pořizovat obraz v obraze a to i tak, že byste do 4K videa umístili 1080p video.

Podrobný popis patentu je poměrně dost složitý, ale Apple se také zmiňuje o možnosti, kdy by dva fotoaparáty umožnily i to, že byste fotografie zaostřili na určitý bod, až po jejím pořízení. S touto technologií si pohrává i Intel, ale pokud by se objevila ve smartphonu, bylo by to zase o kus zajímavější, jelikož by nešlo o softwarovou záležitost, ale zaostřovali byste opravdu výsledné fotografie, jelikož iPhone by jich pořídil více díky dvou senzorům.

Velkého vylepšení by se také mohla dočkat optická stabilizace obrazu, kterou doposud nabízí jen větší iPhone 6 Plus a 6s Plus. Díky dvoum čočkám by tak byly jak fotografie, tak hlavně video kvalitnější a především méně roztřesené.

Nesmíme ale zapomenout i na fakt, že Apple si ročně podá tisíce patentů, ale jen stovky z nich využije. Podobně by tomu mohlo být i u výše popsaného, ovšem i tak nám zpráva naznačuje možnou budoucnost, kterou se chce Apple u iPhone fotoaparátu ubírat. Že společnost myslí vylepšení opravdu vážně naznačuje i nedávná akvizice společnosti Linx, která se právě specializuje na systémy mobilních kamer s více moduly. Mnohé tedy nasvědčuje, že iPhone 7 nebo některý následující bude mít opravdu více zadních fotoaparátů.

Jak zajímavá vám připadá dvojice kamer u iPhonu?

Vem si moje prachy Apple!
Hodně zajímavé
Docela zajímavé
Dobré mít, ale nic extra
Nepřijde mi to vůbec zajímavé

Poll Maker

iPhone dual camera FB

*zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.