Zavřít reklamu

apple-soudNie je to prvý, ani poslednýkrát, čo niekto obvinil Apple z porušovania patentov. Vo väčšine prípadov sa však jedná o patentových trollov, ktorí si chcú zarobiť na polročný pobyt v Dubaji tým, že zažalujú všetky možné megakorporácie na svete za to, že údajne ukradli nejakú absurditu, napríklad ako istá nemecká firma, ktorá mala patent na Núdzový hovor. Teraz však Applu naozaj hrozí pokuta za to, že ukradol cudziu technológiu, respektíve ju získal špinavou cestou a výrazne tak ušetril aj na výsledných poplatkoch.

Kalifornského giganta obvinila firma Valencell, ktorá vyvíja technológie súvisiace so zdravotne orientovanou elektronikou. Mimo iného objaivla spôsob, ako zvýšiť presnosť a spoľahlivosť merania krvného tepu pomocou pletyzmografie a ako už zrejme tušíte, práve tu nastal kameň úrazu. Problém bol v tom, že Apple vyvíjal svoje hodinky v maximálnom utajení, čoho dôkazom je aj skutočnosť, že až do samotného predstavenia nedošlo prakticky k žiadnemu úniku informácií.

Aby prebiehal vývoj produktu v tichosti, siedmi zamestnanci Applu si stiahli z webu spoločnosti Valencell informácie k patentovaným technológiám s použitím falošných kontaktných údajov a poznatky následne zneužili pri vývoji snímača krvného tepu v hodinkách Apple Watch. V podstate teda ukradli technológiu, pričom prvýkrát sa k tomuto činu odhodlali v rokoch 2013 a 2014. Prekvapivo aj v apríli/dubnu 2015, kedy už išla prvá generácia Apple Watch do predaja. Valencell poskytuje svoje technológie mnohým ďalším výrobcom elektroniky vrátane Sony alebo LG, takže nejde o pofidérneho patentového trolla, ale o serióznu firmu.

apple-watch-heartbeat

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.