Zavřít reklamu

Apple 2015 icon
Vánoční dárečky jsme téměř všem již rozdali, rok 2015 se nám blíží pomalu ale jistě do finále a proto jsme se i my v redakci ohlédli zpět, abychom zhodnotili Apple v uplynulém roce, co představil, čím nás překvapil a možná i to, čím nás zklamal. Jak už to bývá, každý máme jiný úhel pohledu a proto jsme se rozhodli, že nebudeme psát jeden společný názor, ale vyjádříme se každý sám za sebe. Ať už se s některými názory shodujete či nikoli, budeme rádi, když se k nám připojíte v diskuzi pod článkem.

Dan

V uplynulém roce jsem čerpal informace Applu jako ještě nikdy předtím, a tak mi přijde, že jsem možná až natolik v obraze, že nedokážu vymyslet objektivní názor. Nejde o to, že bych Apple miloval nadevšecko na světě, ale spíše jsem si uvědomil, že jde o společnost, která je neuvěřitelně aktivní a svým chytrým stylem kraluje v mnoha kategoriích. Rok 2015 byl na Apple produkty neuvěřitelně plodný a za poslední dobu si nepamatuji žádný takový rok, kdy by Apple vstoupil hned do několika důležitých kategorií najednou a představil tolik nových nebo výrazně vylepšených produktů.

Například začátkem roku se začal prodávat první produkt Applu, který vznikl bez zásahu Steva Jobse – Apple Watch. Pro někoho možná nejde o nejkrásnější chytré hodinky s nejpovedenějším rozhraním, ale dle mého nabízejí funkce, které jsou schopny nabídnout jen opravdu málokteré konkurenční hodinky s Androidem. Společně s maximální kompatibilitou tak jde o produkt, který se skvěle ladí k iPhonu, jen pořád má Apple co vylepšovat a osobně jsem stále nenašel tu úžasnou funkci, kvůli které bych si je musel za částku přes 10 000 pořídit.

Nejkrásnější produkt tohoto roku je podle mého názoru 12″ Retina MacBook. Popravdě dodnes z něj nemohu spustit v prodejnách oči a při každé návštěvě k němu musím zajít a alespoň chvíli si s ním pohrát. Stále ale čekám alespoň na druhý USB-C konektor, vyšší výkon nebo o něco delší výdrž baterie, abych jím nahradil svůj dosavadní MacBook Air.

Za zmínku rozhodně stojí i nová Apple TV, která se dle mého názoru Applu hodně povedla. Líbí se mi uživatelské rozhraní tvOS, možnost zahrát si i nějakou jednodušší hru a vzápětí se přepnout na film či seriál, který díky podpoře aplikací ani nemusí být zakoupený v iTunes. Právě aplikace od vývojářů třetích stran jsou dle mého budoucnost televizí a osobně si myslím, že se tento krok Applu určitě povedl a tak trochu začal udávat směr, kterým se chytré televize budou ubírat.

A abych jen nechválil, tak musím trochu zkritizovat i nejdůležitější produkt společnosti, kterým je jednoznačně iPhone. Nejnovější iPhone 6s je skvělý, 3D Touch je opět budoucnost chytrých telefonů, jenže myslím si, že ne všech, protože i bez ní lze telefon ovládat v podstatě stejně rychle a pohodlně, a tak bude dle mého jen chloubou vlajkových lodí. iPhone 6s je určitě špičkový, jen mi přijde, že není o nic špičkovější, než loňský iPhone 6 a ve výsledku nenabízí uživateli nic zásadního. Je zanedbatelně rychlejší, fotí někdy lépe, jindy stejně a všech ostatní zvládá naprosto stejně jako jeho předchůdce. Vlastně už teď se těším na iPhone 7 a atak trochu věřím v to, že Apple letos s iPhonem neudělal žádný převrat záměrně a na příští rok si pro nás chystá to očekávané „boom.“

Jaro

Myslím, že keby som mal rozpisovať všetko, čo sa za tento rok vo svete Applu udialo, bolo by to na pár strán. Pokiaľ ide o predvídateľnosť, tento rok bol o niečo inakší než tie predošlé a aj keď sme vedeli, že spoločnosť vydá dva nové iPhony, u iných produktov bola šanca na existenciu oveľa menšia. Vo výsledku sme sa preto dočkali niekoľkých naozajstných noviniek, spomedzi ktorých mňa osobne najviac zaujala nová Apple TV s podporou hier a taktiež som uvidel potenciál v novom iPade Pro, ktorý som mal možnosť testovať a celkom dobre mi pasoval k redaktorskej činnosti, dokonca by som povedal, že ak by som používal svoj Mac len na písanie článkov, potom by som si bohato vystačil s 13″ iPadom. Príjemne ma prekvapilo znovuzrodenie MacBooku, ale je tu veľa priestoru na zlepšenie. V prvom rade mi uňho chýba MagSafe, nabíjačka, ktorá už v názve prezentuje svoju bezpečnosť. Ak by ju Apple dal vo vylepšenej podobe do budúcej generácie, potom by som musel skonštatovať, že Apple začal robiť pod vedením Tima Cooka kompromisy, ktoré by za Steva len tak neprešli. Osobne som si to ale najviac všimol u Apple Watch. Za tento rok som mal možnosť testovať viacero inteligentných hodiniek a bohužiaľ práve hodinky od Applu mi sadli najmenej zo všetkých. Veľmi sa na tom podieľa komplikované užívateľské rozhranie, ktoré kladie najprv dôraz na dizajn a až potom na efektivitu a to sa odráža na zdĺhavej práci. V čase, kedy som mal možnosť používať svoj prvý iPod touch, som do 2 minút vedel, ako sa ovláda iOS a keď som neskôr prešiel na iPhone, ovládať som ho vedel do 15 sekúnd. Pri Apple Watch som sa ale cítil, akoby som bol stará škola – nad tým, ako funguje digitálna korunka, som filozofoval 5 minút a aj to sa mi nejakým spôsobom podarilo Romanovi prenastaviť hodinky, za čo ma pekne.. pekne sa mi poďakoval. Ale hodinkám Apple Watch musím dať bod za jednu vec – ovplyvnili ma, aby som si namiesto analógových hodiniek kúpil inteligentné (Huawei). Keď to tak zhrniem, najviac ma potešila práve spomínaná štvrtá Apple TV, viacmenej z rovnakých dôvodov, aké popísal hore Dan.

Denis

Shodneme se na tom, že rok 2015 byl pro Apple úspěšný, jako asi každý rok. Napovídají tomu samozřejmě výsledky, které se v průběhu roku objevovaly, ale také samotné produkty, které však pro někoho mohou být zklamáním. Z většiny kategorií Apple produktů, jsme se dočkali nějakého toho zařízení.

Asi největším překvapením a novinkou byl nový 12-palcový MacBook, u něhož se Apple rozhodl k celkem významnému kroku. Odstranil z něho totiž téměř všechny porty, a zůstal na něm pouze jack konektor a USB-C, kterým se samotný ultrabook nabíjí. Jednotlivé specifikace zde zmiňovat nebudu, samozřejmě je lehčí, tenčí a další věci. Podle mě je tento MacBook v dnešní době právě pro své porty pro většinu uživatelů nepoužitelný. Dokážu si ho představit tak za 2 roky, kdy bude většina příslušenství bezdrátová a nebude potřeba všechno připojovat kabelem. Na druhou stranu, když s tím nezačne jeden, nezačne ani druhý a tak tento krok musel někdo udělat. Konkurence se samozřejmě bude chtít co nejvíce přiblížit a tomu se bude muset přizpůsobit trh. Velkou nevýhodou je cena, která mi přijde přemrštěná.

Dalším produktem, který mě letos zaujal, je iPad Pro. Sám Tim Cook prohlašoval, že většině uživatelů nahradí stolní PC, nebo notebook, já s tím úplně nesouhlasím. Nový iPad Pro má sice ohromný výkon, ale je velmi limitován systémem, který prostě není uzpůsoben pro práci jako takovou. Když jej budu brát jako tablet, je to skvělý tablet. Vše je rychlé díky výkonu a na filmy je velký iPad jako dělaný. Velký potenciál mu dává hlavně tužka Apple Pencil, která se mi hrozně líbí. Právě díky tomuto stylusu se nabízí iPad hlavně grafikům, kteří na něm mohou vytvářet úžasné věci.

Jsou samozřejmě také věci, které se Applu zrovna dvakrát nepovedly. Příkladem může být nedávno představená externí baterie pro iPhone s názvem Smart Battery. To je prostě po designové stránce hnus. Jedna z věcí co na Applu miluji, je právě design zařízení a tento kryt dostal nevzhledný hrb, který bych na svůj iPhone nenasadil. Co se týče nových systémů iOS a OS X, ty moc novinek nepřináší a tak mi přijde zbytečné je nějak rozebírat.

Apple 2015 FB

Dnes nejčtenější

.